Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 21:05

Επίπλαστη ενότητα

Γράφτηκε από τον

Οι προεκλογικοί ρυθμοί στην Κεντροαριστερά ανεβαίνουν και στη Μεσσηνία.

Υποψήφιοι αλλά και αντιπρόσωποι υποψηφίων –άλλο και τούτο το εύρημα- θα βρεθούν στην περιοχή για να πείσουν τους ενδιαφερόμενους για την ορθότητα της μιας ή της άλλης επιλογής προσώπου. Η αλήθεια είναι ότι η προεκλογική διαδικασία κινείται σε χαμηλούς ακόμα τόνους και έχουν λείψει οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων αλλά και των υποστηρικτών της κάθε ομάδας. Αφορμές για καβγάδες έχουν υπάρξει και αψιμαχίες έχουν γίνει, αλλά είτε κρατήθηκαν εντός των τειχών είτε δεν σηκώθηκε μεγάλος κουρνιαχτός.

Οι χαμηλοί τόνοι και το «συναινετικό» κλίμα είναι βέβαια μέρος της στρατηγικής υποψηφίων που δεν θέλουν ανατροπές και συγκρούσεις, ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ανεβάσουν τους τόνους και να αναδείξουν διαφορές, γιατί κινδυνεύουν να στιγματιστούν ως διχαστικοί που δυναμιτίζουν την… ενότητα. Δεν ξέρουμε αν μέχρι τέλους η διαδικασία θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς, αλλά είναι φανερό ότι κάποιοι προσπαθούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι πίσω από μια επίπλαστη ενότητα.

Η ουσία όμως είναι ότι με γενικότητες και στρογγυλά πράγματα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται. Αυτό είναι τελικά και το μεγάλο ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Κεντροαριστερά αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου -αυτού τουλάχιστον που αντιλαμβάνεται τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Οι άλλοι μπορούν το μεσημέρι να καταγγέλλουν τους Αμερικανούς και το βράδυ να αγοράζουν αεροπλάνα!