Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 21:47

Τα σπουδαία προσεχώς

Γράφτηκε από τον
Τα σπουδαία  προσεχώς

Η δημογραφική κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι γνωστή και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι μας βλέπουμε στα χωριά της Μεσσηνίας.

Μόλις το 5,2% των αγροτών στην Ελλάδα είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, το 14,7% των αγροτών είναι από 35 μέχρι 44 χρόνων, το 23,9% είναι από 45 μέχρι 54 ετών, το 24,9% από 55 μέχρι 64 χρόνων και το 31,3% άνω των 65 ετών. Νέοι αγρότες στην Ελλάδα είναι συχνά οι γιοι ή οι κόρες αγροτών που δηλώνουν αγρότες για να πάρουν τη χρηματοδότηση που προβλέπεται ή άνθρωποι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν χωρίς να έχουν καμία εμπειρία ή σχέδιο. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει ολοένα και περισσότερο, αλλά οι μεγαλύτεροι δεν δείχνουν καμία διάθεση να κάνουν χώρο στους νεότερους, παραχωρώντας γη και πρωτοβουλία κινήσεων. Οι δεκάδες νέοι αγρότες στη Μεσσηνία είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τους γέροντες γονείς τους, τα αδέλφια τους και τις αδελφές τους που διαθέτουν μέρος της γης και δεν εγκαταλείπουν. Το πρόβλημα με δυο λόγια, που εμφανίζεται πλέον και σε μελέτες της Ε.Ε. που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, είναι ότι έχουμε νέους αγρότες χωρίς αγροτική γη, η οποία ανήκει είτε σε υπερήλικες είτε σε τρίτους που ασκούν άλλα επαγγέλματα και την έχουν κληρονομήσει. Το ιδιοκτησιακό θεωρείται προβληματικό για την ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο με την εγκατάσταση νέων αγροτών και αυτό θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με τη νέα ΚΑΠ. Με δυο λόγια, τα σπουδαία προσεχώς...

 


NEWSLETTER