Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 14:11

Κυκλοφοριακή αναρχία στους δρόμους της Καλαμάτας...

Γράφτηκε από τον
Κυκλοφοριακή αναρχία στους δρόμους της Καλαμάτας...

Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας στους δρόμους της Καλαμάτας, με τους οδηγούς δικύκλων κυρίως να το έχουν επισημάνει και να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στα μεταξύ τους «πηγαδάκια» κατά καιρούς.

Ο λόγος για τους οδηγούς των αυτοκινήτων, η πλειοψηφία των οποίων γράφει στα… παλιότερα των υποδημάτων της βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, οδηγώντας με το μυαλό τους να ταξιδεύει στα προβλήματα που ενδεχομένως έχει ο καθένας τους, ξεχνιούνται και αφαιρούνται πάνω στο τιμόνι.

Για παράδειγμα, δεν βγάζουν αλάρμ όταν είναι να σταματήσουν, δεν βγάζουν φλας σχεδόν ποτέ για να στρίψουν ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μιλούν στο κινητό.

Και το χειρότερο: Σε ό,τι έχει να κάνει με το κέντρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας -αλλά και την παραλιακή όσο καλοκαιριάζει- μεγάλο μέρος των οδηγών διπλοπαρκάρουν όπου βρουν, δημιουργώντας προβλήματα στο κυκλοφοριακό.

Παράλληλα, στους συνοικιακούς δρόμους, είναι φορές που περνάνε από τα «Stop» στις διασταυρώσεις χωρίς να κοιτάνε αν έρχεται κανείς, λες και υπάρχουν μόνο αυτοί και κανείς άλλος.

Αποτέλεσμα; Τα τροχαία στην Καλαμάτα να αποτελούν συχνό φαινόμενο, με τους οδηγούς των δικύκλων και των ποδηλάτων να είναι τα συνήθη θύματα της απροσεξίας των Ι.Χ.

Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί οδηγοί δικύκλων που τρέχουν και οδηγούν απρόσεκτα, κάνοντας διάφορες «αυθαιρεσίες» στους δρόμους της πόλης.

Υπάρχει όμως μία διαφορά. Στην περίπτωση των οδηγών δικύκλων, θέτουν σε κίνδυνο με τον τρόπο που οδηγούν την δικιά τους ζωή κυρίως. Από την μεριά των οδηγών Ι.Χ. όμως βάζουν σε κίνδυνο και την ζωή των υπολοίπων, που στην τελική ανάλυση δεν τους φταίνε σε τίποτα…

Καλό θα ήταν λοιπόν η Τροχαία να κοιτάξει πρωτίστως να υπενθυμίσει βασικά πράγματα για τον ΚΟΚ, όπως για παράδειγμα πως πρέπει να ειδοποιούμε όταν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση και όχι να την απασχολεί τόσο αν η ομιλία γίνεται μέσω ακουστικών ασύρματης ή ενσύρματης επικοινωνίας.

Εστιάζοντας στην ουσία με λίγα λόγια ίσως και να έχουμε αποτέλεσμα...


NEWSLETTER