Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 21:31

Ζήτημα προτεραιοτήτων

Γράφτηκε από τον

Χρειάζεται ο δρόμος Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα; Προφανώς. Τα πάντα χρειάζονται. Αλλά τα πάντα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Οταν δεν μπορείς να συντηρήσεις το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο, το να ανοίγεις καινούργιες… πληγές δεν είναι ορθολογική επιλογή. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης παρέμβασης, με τα 3,5 εκ. ευρώ θα φτάσει ο δρόμος από τη Μηλέα μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας Γιάτρισσας και από εκεί θα μπορείς να φτάνεις μέχρι το Γύθειο. Προϋπόθεση βέβαια να ξοδευτούν μερικά ακόμα εκατομμύρια για το υπόλοιπο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο από τη μεριά της Λακωνίας.

Αντί δηλαδή να κάνουν μια ουσιαστική βελτίωση στο υπάρχον δίκτυο της Μάνης από Καλαμάτα - Αρεόπολη - Γύθειο, τη βασική διαδρομή δηλαδή που ακολουθούν οι τουρίστες, ανοίγουμε μια άλλη δίοδο μέσα από τα ορεινά χωριά, η οποία ενδεχομένως να συντομεύσει στο μέλλον τη διαδρομή για κάποιον που θέλει να πάει απευθείας Γύθειο. Και γιατί αλήθεια να πάει κάποιος από την Καλαμάτα μέσα από τα βουνά στο Γύθειο και να μην πάει από την εθνική με ασφάλεια; Μιλάμε για έναν δρόμο τελικά μεταξύ χωριών.

Εδώ υπάρχει η θεμελιώδης διαφωνία. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτό που επί σειρά ετών γινόταν με τη διασύνδεση χωριών από δύο και τρεις μεριές χωρίς να είναι καμία τελικά της προκοπής. Χρειάζεται να επιλεγεί μια κεντρική σύνδεση, στην οποία θα δοθεί το κύριο βάρος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Μάνη χρειάζεται ένα βασικό οδικό δίκτυο που θα συνδέει όλους τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς με ταχύτητα και ασφάλεια. Αφού αυτό συμβεί τότε να δούμε και τις εναλλακτικές δυνατότητες.