Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 21:27

Η έξυπνη καθυστέρηση

Γράφτηκε από τον
Η έξυπνη καθυστέρηση

Η ταχύτητα με την οποία προχωρούν μερικά πράγματα είναι δυσανάλογη με το μέγεθος της επικοινωνιακής τους εκμετάλλευσης που έχει προηγηθεί.

Αμέσως μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 στην Καλαμάτα, σε συσκέψεις που ακολούθησαν, καταδικάστηκαν με πύρινα λόγια «όσοι δεν έκαναν τίποτα για να θωρακίσουν την περιοχή από τις πλημμύρες». Οι καταγγελίες είναι εύκολες, όπως και οι ακροβασίες του στυλ… «έφτιαξαν φαραωνικά έργα και δεν φρόντισαν για τα ουσιαστικά». Τα θυμούνται, πιστεύουμε, όλοι εκείνα τα αναθέματα. Και μετά... σιωπή κι ακινησία. Γιατί τα λόγια είναι εύκολα, αλλά η παραγωγή έργου δύσκολη.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν χθες ότι δόθηκε εντολή υπουργού στο «Μορέα» να ξεκινήσει τις μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Μελέτες που η εταιρεία του αυτοκινητόδρομου θα εκπονήσει αδαπάνως για το Δημόσιο. Η εντολή λοιπόν δόθηκε σχεδόν μετά από 2 χρόνια! Αυτό οπωσδήποτε δεν δείχνει... ταχύτητα και άμεση παρέμβαση. Εν τω μεταξύ μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες θα έχουν γίνει οι εκλογές - και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τα λεφτά για να κατασκευάσει τα αντιπλημμυρικά που θα έχει μελετήσει ο «Μορέας». Γιατί το δύσκολο είναι η κατασκευή και όχι η μελέτη.

Τώρα, το γιατί δεν έγιναν αμέσως οι μελέτες και δεν ξεκίνησαν σε έναν εύλογο χρόνο τα αντιπλημμυρικά έχει προφανώς να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Και δεν υπάρχουν λεφτά, γιατί αν δει κανείς τι εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «κατόπιν ενεργειών μου» το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, θα αντιληφθεί ότι οι προτεραιότητες, όπως έμπαιναν από τους καταγγελλόμενους προηγούμενους, τίθενται και από τους καινούργιους... σωτήρες.

Συμπερασματικά, με ποδοσφαιρικούς όρους, έχουμε «έξυπνη καθυστέρηση» για να κρατήσουμε το ματσάκι - κι αυτό γίνεται με όλο το σύστημα των...εκκρεμών μελετών.

 


NEWSLETTER