Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 16:29

Η αδιαφορία τιμωρεί και τους συνεπείς παραγωγούς

Γράφτηκε από τον

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα με τον ΓΟΕΒ Παμίσου, με το νερό που δεν τρέχει στα αρδευτικά δίκτυα, λόγω οφειλών στον Οργανισμό και τη ΔΕΗ.

Το επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής στις μείζονες μειοψηφίες, ο Νίκος Πατσαρίνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ο Μανώλης Μάκαρης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ζητώντας τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, επικρίνουν δριμύτατα την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Είναι παλιό και γνωστό το πρόβλημα. Η λειτουργία του ΓΟΕΒ στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Αν δεν πληρώσουν οι παραγωγοί - χρήστες των δικτύων (κλειστού, ανοιχτού και γεωτρήσεων), ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του, να συντηρήσει τα δίκτυα και να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς. Ομως ο ΓΟΕΒ έχει έναν ξεπερασμένο κανονισμό και επιβάλλει τέλη πάγια σε όλους τους ιδιοκτήτες κτημάτων. Ακόμα και σε αυτούς που μένουν στην Αθήνα και δεν καλλιεργούν συστηματικά ούτε χρησιμοποιούν το νερό για να ποτίσουν τα κτήματά τους.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Τον ΓΟΕΒ πρέπει να τον πληρώνουν αυτοί που χρησιμοποιούν το νερό και ποτίζουν τις ελιές και τις καλλιέργειές τους. Και να πληρώνουν ανάλογα με το νερό που καταναλώνουν.

Ακόμα, ξεπερασμένα είναι και τα έργα, τα δίκτυα του ΓΟΕΒ. Ο Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να κόψει το νερό σε αυτόν που δεν πληρώνει, να τιμωρήσει αυτόν που χρωστάει και να παρέχει κανονικά το νερό στον παραγωγό που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Ετσι, χωρίς να δίνει νερό στα δίκτυά του, ο ΓΟΕΒ καταδικάζει και τους συνεπείς παραγωγούς.

Ομως για όλα αυτά τα ζητήματα η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου αδιαφορεί, όπως αδιαφορούσε χρόνια πριν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

 

Γιάννης Σινάπης