Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 17:17

Η δέσμευση για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό δεν φτάνει

Γράφτηκε από την
Η δέσμευση για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό δεν φτάνει

Για την ένταξη του έργου των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης.

Τη δέσμευση αυτή ο γ.γ. την εξέφρασε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Αυτή η εξέλιξη είναι θετική και δημιουργεί ικανοποίηση για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Μεσσηνίας.

Η δέσμευση, όμως, δεν φτάνει. Γιατί αν και είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, πράγμα που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι για εφησυχασμό. Απαιτείται επαγρύπνηση και κινητοποίηση των φορέων της Τριφυλίας και της Μεσσηνίας, ώστε η δέσμευση του γ.γ. να πάρει σάρκα και οστά άμεσα, το συντομότερο δυνατό.

Να υπενθυμίσω ότι στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου υπήρχε αναφορά - δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.

Χαρακτηριστικά είχε σημειώσει: “Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας...”.

Πριν ένα χρόνο, τον περσινό Απρίλιο, ο γ.γ. είχε επισκεφθεί την Τριφυλία και το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι, όπου ενημερώθηκε για το έργο και αναφέρθηκε στην προοπτική χρηματοδότησης των δικτύων άρδευσης. Και τότε είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις. Ενα χρόνο μετά έχουμε δέσμευση, αλλά χωρίς επίσημη ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Μόνο με την ένταξη στο ΕΣΠΑ και τη δημοπράτηση του έργου των δικτύων πρέπει να σταματήσει η κινητοποίηση. Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι ούτε το 2019 θα είναι έτοιμα τα δίκτυα και θα λειτουργεί το Φιλιατρινό φράγμα που έχει ολοκληρωθεί από καιρό.

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER