Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 19:44

600.000 ευρώ για παρακολούθηση!

Γράφτηκε από τον
600.000 ευρώ για παρακολούθηση!

Η περιφερειακή αρχή θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την «Πελοπόννησος Α.Ε.», προϋπολογισμού 617.520 ευρώ, προκειμένου να παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τη μεταφορά των μαθητών.

Τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση καταγγέλλει η παράταξη της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Εδώ που τα λέμε, 600 χιλιάρικα για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρακολουθεί μεταφορά μαθητών σε σχολεία... σε καμία περίπτωση δεν τα λες και λίγα!

Η «Πελοπόννησος Α.Ε.» είναι εταιρεία που ελέγχεται από την περιφερειακή αρχή. Πρόκειται δηλαδή για «Α.Ε.» με διοίκηση από την Περιφέρεια, και μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις ξεπερνιούνται οι «σκόπελοι» του δημόσιου λογιστικού. Για παράδειγμα, αντί η Περιφέρεια να κάνει έναν δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για τη δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των δρομολογίων των μαθητών, δίνει τη δουλειά στην «Πελοπόννησος Α.Ε.» η οποία με πιο απλές και ευέλικτες διαδικασίες βρίσκει τον ανάδοχο και κάνει τη δουλειά. Ολα αυτά είναι βεβαίως, τυπικώς νόμιμα.

Η μεταφορά των μαθητών είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία, η οποία ως φαίνεται δεν κλείνει. Το Δημόσιο δαπανά κάθε χρόνο τεράστια ποσά για να μεταφέρει τους μαθητές στα σχολεία τους. Το πώς και το γιατί έχει δύο παραμέτρους: Η μία αφορά τον τομέα των μεταφορών και τον προστατευτισμό που επικρατεί σε αυτόν. Η άλλη, την αδυναμία του Δημοσίου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με αξιοπιστία μια διαδικασία. Αποτέλεσμα; Να χρειάζονται 600.000 ευρώ για να παρακολουθούν τι γίνεται και πώς γίνεται, σε κάτι που οι ίδιοι σχεδίασαν και δημοπράτησαν!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τέτοιες δαπάνες και διαδικασίες δεν υπάρχει σωτηρία. Η επόμενη -μεγαλύτερη- χρεοκοπία είναι απλώς θέμα χρόνου.

 


NEWSLETTER