Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 20:51

Πάνω από ποιον θα πετούν τα αεροπλάνα;

Γράφτηκε από τον

Σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροπλάνα μπορεί να μην διαθέτουμε, αλλά η 120 ΠΕΑ θα γίνει παγκόσμιο αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο για πιλότους! "Λεπτομέρειες"... που με κάποιον τρόπο προφανώς θα τις λύσει ο υπουργός Πάνος Καμμένος ή αυτός που θα τον διαδεχθεί.

Ωραία, πες λοιπόν ότι μας δίνουν αεροπλάνα οι Αμερικάνοι, με πίστωση επειδή είμαστε καλά παιδιά, και φέρνουμε πιλότους από το Κατάρ κι άλλες παρόμοιες χώρες για εκπαίδευση στην Καλαμάτα: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή έχουν υπολογιστεί;

Σε μια χώρα που εκπονούνται περιβαλλοντικές μελέτες ακόμα και για έναν αντιπλημμυρικό αγωγό, είναι δυνατόν να μη γίνονται μελέτες επιπτώσεων στο περιβάλλον και στους ανθρώπους για μια τέτοια δραστηριότητα; Και όμως είναι, γιατί όταν πρόκειται για άμυνα, αεροπλάνα και στρατό, "και τα σκυλιά δεμένα", σύμφωνα με μια παλιά, ξεπερασμένη και πολλαπλώς λαθεμένη λογική.

Σε κάθε περίπτωση, είναι άλλο να εκπαιδεύονται μερικές δεκάδες Ελληνες πιλότοι και άλλο να αναπτυχθεί μια δραστηριότητα άγνωστου μεγέθους και επιπτώσεων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης διεξήχθη προχθές μια συζήτηση... από το μέλλον. Δεν ξέρουμε ποιος δήμαρχος θα έχει στο μέλλον το πάνω χέρι και θα βγάζει τα... σχέδια πτήσης καθορίζοντας αν τα αεροπλάνα θα πετούν ανατολικά ή δυτικά του Παμίσου, αλλά δεν θ' αργήσουμε να δούμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο του αεροδρομίου!

Επειδή φυσικά οι δήμαρχοι δεν βγάζουν σχέδια πτήσης και επειδή οι κάτοικοι δεν μπορούν να... σαλαγάνε αεροπλάνα από 'δώ ή από 'κεί με καλάμια, πριν φτάσουμε σε δραματικές καταστάσεις, καλό θα ήταν να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για το τι θα γίνει, τι μέγεθος θα έχει αυτό, ποια τα οφέλη και ποιες οι επιπτώσεις.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην γίνει τίποτα και να πρόκειται για μια ακόμα πομφόλυγα, αλλά καλό είναι να έχουμε και το νου μας.