Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 21:12

Η αυτονόητη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Η αυτονόητη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Η οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αναγκαία μεγάλη δομική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.

Τη θέση αυτή υποστηρίζουμε πολλά χρόνια και θεωρούμε ότι ήταν το μεγάλο βήμα μετά τη θεσμοθέτηση του “Καλλικράτη” που έδωσε μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε αυτό το αναγκαίο βήμα επέλεξε να παίξει με τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να οδηγηθούν στην απόλυτη απαξίωση οι δήμοι και οι τοπικές εξουσίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν πιστεύει αλλά και δεν θέλει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Τα δείγματα γραφής και τοπικά είναι πολλά, με κορυφαία «τα κατόπιν ενεργειών μου» για ασφαλτοστρώσεις του Χαρίτση αλλά και το σόου βουλευτών με κάθε ευκαιρία. Θαυμάσαμε προχθές δύο βουλευτές μαζί με το δήμαρχο και τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού να παρίστανται στην υπογραφή σύμβασης με κάτι φραγκοδίφραγκα για δύο τουαλέτες στο στάδιο! Αυτό θέλουν, δημοτικές αρχές να εξαρτώνται διαρκώς από το «κατόπιν ενεργειών μου», λες και είμαστε στο 1950. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι από εκεί θέλουν να πιάσουν το νήμα και δυστυχώς σε αυτή την εποχή βρίσκονται.

Η παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πολιτική αυτονομία. Οι δημοτικές αρχές μέσα από θεσμοθετημένα έσοδα να μπορούν να καθορίζουν την πολιτική τους και να θέτουν προτεραιότητες. Οι δημότες να έχουν ταυτόχρονα εικόνα για το τι πληρώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα κάθε δημοτικής αρχής. Να τελειώσει δηλαδή η τζάμπα μαγκιά στην αυτοδιοίκηση, όπου ο καθένας υπόσχεται ό,τι του κατέβει και μετά του φταίει η κυβέρνηση, ο καιρός και η παγκοσμιοποίηση. Οταν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο οικονομικό είναι απλά τα πράγματα και στην πολιτική. Επιπρόσθετα οι καθαροί ρόλοι μεταξύ τοπικής και κεντρικής εξουσίας μπορούν να ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό και να δώσουν οξυγόνο στη χώρα.


NEWSLETTER