Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 21:09

Η ντροπή του κόμβου

Γράφτηκε από τον
Η ντροπή του κόμβου

Η κατασκευή κυκλικού κόμβου μπροστά από το ξενοδοχείο «Φωτεινή» εξελίσσεται σε πραγματικό σίριαλ, στο οποίο διαδραματίζεται όλη η ελληνική κακοδαιμονία στην προστασία του δημόσιου χώρου και του ευρύτερου συμφέροντος.

Η δημιουργία κυκλικού κόμβου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία της Καλαμάτας. Το καλοκαίρι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί τόπο μαρτυρίου για τους οδηγούς. Η αναγκαιότητα του κόμβου έχει εξαγγελθεί και έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, θα ανέμενε έτσι κανείς να προχωρήσει η κατασκευή χωρίς άλλες εκπλήξεις μιας και έχουν γίνει πολλές συναντήσεις για απαλλοτριώσεις και απελευθέρωση του χώρου με σειρά ρυθμίσεων και διευκολύνσεων. Δυστυχώς όμως τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε έναν κόσμο παραλόγου και ενός Δημοσίου αδύναμου να προστατεύσει και να επιβάλει το αυτονόητο.

Την ώρα λοιπόν που πήγε να μπει η μπουλντόζα μια νέα διαφωνία έκανε την εμφάνισή της και μια αντίδραση για μερικούς πόντους ήταν αρκετή για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων και εντάσεων. Το να συζητάμε για ένα τέτοιο κρίσιμο κυκλοφοριακό σημείο και με δεδομένο τις διευκολύνσεις και τις παραχωρήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί για 20-30 πόντους, είναι τραγικό. Οταν επιτρέπεις στον άλλο να λειτουργεί πάνω στην επαρχιακή οδό χωρίς είσοδο - έξοδο και νόμιμο κόμβο, όταν αφήνεις απαλλοτριωμένες εκτάσεις από το 1960 να καταπατούνται χωρίς να λαμβάνεις μέτρα, είναι λογικό να βρίσκεσαι διαρκώς μπροστά σε νέες αξιώσεις.

Είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύσκολη η διευθέτηση με βάση την καλή πίστη. Το Δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει με τα νόμιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και να εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε όλα τα επίπεδα. Το να βρεθεί λύση κάπου στη μέση και τελικά αυτός που φωνάζει να κερδίσει ακόμα μία διευκόλυνση ή μερικούς πόντους σε βάρος του πεζοδρομίου ή του ευρύτερου συμφέροντος, είναι τραγικό και ντροπή για όλους τους εμπλεκόμενους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει το δίκιο αυτού που φωνάζει περισσότερο ή έχει καλύτερες διασυνδέσεις.

 

 

 

 


NEWSLETTER