Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 20:47

Πρωτοπόρα Περιφέρεια από την ανάποδη

Γράφτηκε από τον

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου... καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην υλοποίηση των δημοσίων έργων. Σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας πρόκειται να εγκριθούν νέες παρατάσεις σε 12 έργα της Μεσσηνίας, μικρού και μεσαίου επιπέδου, προϋπολογισμών από 100.000 μέχρι 600.000 ευρώ.

Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, δημοπρατήθηκαν το 2015 και είχαν αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης κάποιους λίγους μήνες, μέσα στο 2016! Δύο χρόνια μετά και δεν έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς καμία συνέπεια, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Συγγνώμη, αλλά τι μπορεί να έφταιξε που τα αντιπλημμυρικά έργα στις Τοπικές Κοινότητες Καρυοβουνίου - Μηλιάς - Καστανέας - Κέντρου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, 28 μήνες μετά την αρχική προθεσμία (ήταν μέχρι τις 31 Μαΐου 2016), θέλουν και άλλη παράταση για να ολοκληρωθούν;

Η Περιφέρεια που καυχιόταν πως είναι πιλοτική και πρωτοπόρα, διακρίνεται και κερδίζει τους τίτλους αυτούς από την ανάποδη. Ξεχωρίζει γιατί δεν καταφέρνει να υλοποιήσει κανένα έργο στην ώρα του και ας πρόκειται για απλή συντήρηση δρόμων, με ασφαλτόστρωση και καμιά επενδεδυμένη τάφρο.

Με τις παρατάσεις επιβεβαιώνεται η παθογένεια στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, που συνεχίζεται σε μια περίοδο που ο τόπος μας έχει ανάγκη από υγεία κι εξυγίανση στο σύστημα και αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ.

Την παθογένεια και τις διακρίσεις της Περιφέρειας από την ανάποδη πληρώνουν ο τόπος και οι πολίτες. Γιατί από το 2016 έως το 2018 που κυριαρχούν οι παρατάσεις, θα έπρεπε να είχαν δημοπρατηθεί και υλοποιηθεί νέα έργα βελτίωσης και συντήρησης των δρόμων της Μεσσηνίας. Θα έπρεπε να είχαν βελτιωθεί περισσότερα χιλιόμετρα δρόμων και η οδική ασφάλεια στο νομό να ήταν καλύτερη για οδηγούς κι επιβάτες. Θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί και άλλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, να είχαν καθαριστεί τα πιο επικίνδυνα ρέματα και η Μεσσηνία να έχει θωρακιστεί καλύτερα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Οσο οι παρατάσεις θα είναι ο κανόνας και δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση σε κανέναν υπεύθυνο, η Μεσσηνία θα εξακολουθεί να έχει επικίνδυνους δρόμους και να απειλείται από τα ρέματα με την πρώτη δυνατή νεροποντή.

 

Γιάννης Σινάπης