Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 18:14

Εκκίνηση για όλα τα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Υπερβολικός και θετικός αρκετά παραπάνω από την εικόνα που έχουμε, φαίνεται να είναι ο απολογισμός των δράσεων, της ικανοποίησης των υποσχέσεων κι εξαγγελιών του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας παρακολούθησης των δράσεων των Περιφερειακών Συνεδρίων προκύπτει ότι το 23% των αυτοτελών δράσεων έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ το 50% των αυτοτελών δράσεων έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 40%.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση “συμφωνήθηκε η περαιτέρω επιτάχυνση όλων των δράσεων, προκειμένου το επόμενο διάστημα αυτές να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους”.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση είναι κοντά στην πραγματικότητα και μ’ αυτήν οφείλω να συμφωνήσω.

Δεν ξέρω από πού, από ποιες δράσεις οι υπουργοί (Βερναρδάκης, Αραχωβίτης), τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας (Τατούλης, Νικολάκου) εκτίμησαν ότι το 73% των δράσεων βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Επειδή θέλω να παρουσιάζω συγκεκριμένα στοιχεία και να στηρίζω τις απόψεις μου σε πραγματικά δεδομένα, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο στις 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, για τα σημαντικά θέματα της Μεσσηνίας θυμίζω: Τους οδικούς άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας, που θα αναβαθμιζόταν σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου Καστελίου (Ηρακλείου Κρήτης). Τη δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους νομούς. Την κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού (των δικτύων άρδευσης εννοούσε ο πρωθυπουργός). Αυτά από την πλευρά της κυβέρνησης.

Και από την πλευρά της Περιφέρειας, στη συνεδρία για τις υποδομές ο κ. Τατούλης είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας οι δρόμοι Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι (άμεσα αυτό) και Μεσσήνη - Αρχαία Μεσσήνη.

Ούτε ένα απ’ αυτά δεν έχει μπει σε διαδικασία υλοποίησης. Κοντά 8 μήνες δεν έχει ακουστεί κάτι θετικό, κάποια σημαντική πρόοδος για τα έργα αυτά. Εκτός από την απόφαση Σπίρτζη πως την επίβλεψη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα έχει η Ειδική Υπηρεσία για τις Συμβάσεις Παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Οχι επιτάχυνση, αλλά εκκίνηση απαιτείται για όλα τα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας.

Γιάννης Σινάπης