Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 20:25

Οποιος πείσει ότι μπορεί

Γράφτηκε από τον

Η δήλωση στήριξης του Παναγιώτη Νίκα στον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο που προέκυψε από εκλογές στην παράταξη της πλειοψηφίας, ήταν απολύτως λογική και αναμενόμενη.

Οι δηλώσεις και οι ευχές όμως δεν αρκούν μιας και ως φαίνεται ο χώρος της Κεντροδεξιάς δεν πρόκειται να κατέλθει ενωμένος στις δημοτικές εκλογές. Το πρόσωπο που πέρα κάθε αμφισβήτησης θα ενοποιούσε και θα γινόταν αποδεκτό, δεν βρέθηκε και ως φαίνεται ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του.

Η πολυδιάσπαση της παράταξης Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας σε περισσότερους των τριών συνδυασμών είναι πλέον μια πραγματικότητα που δημιουργεί νέα δεδομένα στην εκλογική μάχη. Κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει ούτε το πόσοι και ποιοι συνδυασμοί θα φτάσουν στην εκλογική μάχη, ούτε βέβαια το ποιοι θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο. Είναι δηλαδή μια εκλογή απολύτως ανοικτή και τα πάντα θα κριθούν από τους συνδυασμούς που θα καταρτιστούν και τη δυναμική που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.

Η κατάρτιση του κάθε συνδυασμού έχει βέβαια να κάνει με το ειδικό βάρος του κάθε υποψηφίου και το κοινωνικό εύρος στο οποίο απευθύνεται. Οι κομματικές ταμπέλες δεν θα σπρώξουν κανέναν υποψήφιο, ενώ οι αυτόνομοι συνδυασμοί στα χωριά είναι ένας επιπρόσθετος πονοκέφαλος για τους υποψηφίους που πόνταραν στην κομματική γραμμή. Με δυο λόγια, στην Καλαμάτα έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπο εκλογικό τοπίο, το οποίο είναι αχαρτογράφητο και δύσκολα προβλέψιμο. Το αποτέλεσμα είναι ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το ποιος υποψήφιος θα μπορέσει να επικοινωνήσει ένα πειστικό αφήγημα στους ψηφοφόρους. Ποιος δηλαδή θα αγγίξει την ευαίσθητη χορδή των πολιτών και θα τους πείσει ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Ωραίες οι μεγάλες ιδέες αλλά από αυτές έχουν όλοι, ενώ τα φασονάδικα είναι γεμάτα από… παρλαπίπες που γεμίζουν προεκλογικά προγράμματα και ιλουστρασιόν φυλλάδια. Αυτά όμως δεν αρκούν και τη μάχη θα κερδίσει όποιος καταφέρει να πείσει ότι μπορεί.