Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 20:21

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος μακριά από σκοπιμότητες

Γράφτηκε από τον
Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος μακριά από σκοπιμότητες

 

Τελικά ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το σημαντικότερο έργο της Μεσσηνίας, πάει για το 2019. Οχι η υλοποίηση του έργου, που μπορεί να πάει ακόμα παραπέρα, αλλά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ούτε καν η οριστική μελέτη, η μελετητική ωριμότητα για να δημοπρατηθεί. Και σε αυτή την ωριμότητα περιλαμβάνεται το πιο κρίσιμο ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Γιατί και με τη βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου στο τμήμα Καλαμάτα (Ασπρόχωμα) - Ριζόμυλος που έχει επιλεγεί, θα υπάρχουν απαλλοτριώσεις. Γιατί μιλάμε για 4ιχνο κλειστό αυτοκινητόδρομο, όπως είναι το Παραδείσια - Τσακώνα στο “Μορέα”. Γιατί προβλέπονται παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο, 100 μέτρα πιο νότια από τη σημερινή και μισός καινούργιος δρόμος, η κατεύθυνση προς Καλαμάτα, νότια της γραμμής, στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη.

Το κακό είναι ότι οι διαδικασίες για τη μελετητική ωρίμανση του έργου θα πέσουν μέσα στην προεκλογική περίοδο και φοβόμαστε πως μπορούμε να ζήσουμε το παιχνίδι της “κολοκυθιάς” μεταξύ της παραλιακής ή της υφιστάμενης χάραξης, με τη διαδρομή κάποιας παράκαμψης ή με καμιά προσφυγή που θα περιπλέξει την υλοποίηση του πιο σημαντικού έργου. Στην αναμπουμπούλα των εκλογών συνήθως χαίρονται οι “λύκοι”, που για μικροσυμφέροντα και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις αδιαφορούν ή φρενάρουν και τα πιο σημαντικά έργα.

Τουλάχιστον να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που πρέπει και μετά τις εκλογές να επιταχυνθούν και να μην υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κανέναν. Η αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας δεν μπορεί να περιμένει άλλο και εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε και να κρίνουμε.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ.

Η μελέτη για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου έχε κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος από την 1η Νοεμβρίου και δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης για διαβούλευση και γνωμοδότηση.

Για την υλοποίησή του έχει ακουστεί ότι θα γίνει με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ενδεχομένως και ιδιωτικών κεφαλαίων. Γνωρίζουμε ότι εξετάζεται σοβαρά η κατασκευή με ΣΔΙΤ, όπως προβλέπεται για τμήμα του ΒΟΑΚ. Εχει δρόμο το έργο.


NEWSLETTER