Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 20:03

Ο χρόνος θα δείξει

Γράφτηκε από τον

Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και της περιοχής είναι μια πραγματικότητα, η αναστροφή της οποίας δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο.

Τα νέα ζευγάρια δεν γεννούν όπως τα αντίστοιχα τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60, ενώ η μετανάστευση και η κινητικότητα είναι νέα στοιχεία που επηρεάζουν τους δημογραφικούς δείκτες. Οι ηλικιωμένοι που σήμερα κατοικούν στα χωριά της Μεσσηνίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γεννημένοι τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και αναγκαστικά σιγά-σιγά…φεύγουν. Κάθε 10 χρόνια η Μεσσηνία θα χάνει περισσότερους από 10.000 κατοίκους και αυτό είναι πλέον μια πραγματικότητα, η οποία είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να μεταστραφεί.

Τα χωριά της Μεσσηνίας αναζωογονήθηκαν μετά το 1990 από τα παιδιά των... κομμουνιστικών παραδείσων, αλλά τώρα αναζητούν και αυτά το δικό τους παράδεισο. Η Αλβανία παίρνει πίσω πολλά από τα παιδιά της, ενώ πολλά άλλα αναζητούν την τύχη τους όπως και τα Ελληνόπουλα σε αστικά κέντρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Η κινητικότητα των πληθυσμών μετά από την κατάρρευση των κρατών-εθνών και των κλειστών συνόρων αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Τα επόμενα χρόνια αν δεν συμβεί μεγάλη πολεμική σύγκρουση στον ευρωπαϊκό χώρο δεν πρόκειται να ανατραπεί το κεκτημένο της κινητικότητας ανθρώπων και κεφαλαίων. Οι παραγωγικές ηλικίες Ελλήνων θα γεννούν στα αστικά κέντρα της χώρας ή στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία από 1 έως 2 παιδιά, ενώ στα χωριά της Μεσσηνίας θα μένουν ελάχιστοι νέοι Ελληνες.

Είναι προφανές πως όπως εξελίσσεται η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, μόνο μέσα από ένα νέο κύμα μεταναστών και εγκατάστασης από άλλη χώρα πληθυσμών θα υπάρξει δημογραφική αναζωογόνηση στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας, ακόμα όμως και έτσι αποκλείεται τα χωριά να αποκτήσουν τον πληθυσμό που είχαν πριν από 20 ή 30 χρόνια. Το ερώτημα που όλο και πιο έντονα τίθεται είναι ποιο θα είναι το μέλλον μιας χώρας που παρουσιάζει δημογραφικά μια τόσο μεγάλη φθίνουσα πορεία. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και καθόλου αυτονόητη. Τα πράγματα αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο έντονα που δεν μπορείς να πεις αν αυτό είναι πρόβλημα ή μια φυσιολογική εξέλιξη της εποχής. Ο χρόνος τελικά θα δείξει.

 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Γιώργος Παναγόπουλος

panagopg@gmail.com