Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 20:38

Προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον
Προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα

 

Ο κακός καιρός του φετινού χειμώνα μάς κρατάει σε εγρήγορση, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε.

Μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη την εγκληματική αδιαφορία του παρελθόντος και να επαναφέρουμε υποσχέσεις σχετικά πρόσφατες, που πάμε να ξεχάσουμε.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των ημερών αυτών στέλνουν μήνυμα πως τα αντιπλημμυρικά πρέπει να είναι έργα πρώτης, άμεσης προτεραιότητας. Μιλάμε για έργα που ήταν στα αζήτητα τις εποχές της ευδαιμονίας, όταν τα χρήματα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης έρχονταν χωρίς φειδώ, ανεξέλεγκτα όμως σε ό,τι αφορά το όφελος και την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η καταστροφή με τις πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 μας θορύβησε και μας ευαισθητοποίησε, αλλά η αλλαγή πολιτικής πάει να μείνει στη μέση. Τότε υπήρξε υπουργική υπόσχεση ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν αντιπλημμυρικά έργα, για να θωρακιστούν περιοχές που απειλούνται από καιρικά φαινόμενα μεσαίας έντασης. Η υπόσχεση για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου -τουλάχιστον που έχουμε εικόνα και μας ενδιαφέρει- δεν τηρήθηκε. Καμία πρόσκληση ή μέτρο για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν άνοιξε και καμία σημαντική παρέμβαση δεν προτάθηκε. Ευτυχώς που υπήρξε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών για τις δύο εργολαβίες των αντιπλημμυρικών από τη Θουρία στο Νοσοκομείο και από κει μέχρι το Ασπρόχωμα. Οι εργασίες δεν προχωρούν όπως πρέπει και οι αρμόδιες αρχές, υπουργείο και Δήμος Καλαμάτας - ΔΕΥΑΚ οφείλουν να συνεργαστούν, για να τρέξουν και να ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο χειμώνα. Θα είναι εγκληματικό να χαθεί ένας ακόμα χειμώνας.

Εξέλιξη πρέπει να υπάρξει και στην τρίτη εργολαβία για τα νερά της βροχής από την Παναγίτσα στο Νέδοντα. Και το πιο σημαντικό, να ξεκαθαρίσει η παροχετευτική δυνατότητα του Νέδοντα, που είχε ξεχαστεί και την θυμήθηκε τελευταία -όλως περιέργως- ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Τα προβληματικά σημεία του Νέδοντα, το σκεπασμένο τμήμα με τις κολόνες στο παλιό Δημαρχείο και η γέφυρα στην Ιατροπούλου, είναι ζητήματα προτεραιότητας για την προστασία της Καλαμάτας. Οπως προτεραιότητα είναι και το μεγάλο έργο για την προστασία του αυτοκινητοδρόμου, με τις μελέτες του “Μορέα”, όσα εκατομμύρια και αν χρειάζονται.


NEWSLETTER