Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 20:37

Η αδιαφάνεια οδηγεί στην αντίθεση

Γράφτηκε από τον

 

Η υπόθεση της δημιουργίας Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Οπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα, υπάρχει ανεπίσημη συμφωνία με καναδική εταιρεία αλλά και συγκεκριμένους κατασκευαστές αεροσκαφών, για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης. Εγινε προσπάθεια η συμφωνία να επισημοποιηθεί μέσω της τροπολογίας αντισταθμιστικών ωφελημάτων αγοράς αεροσκαφών. Το σχέδιο σε πρώτη φάση ναυάγησε, αλλά όλα δείχνουν ότι θα επανέλθει με τον ίδιο ή άλλο τρόπο. Υπάρχει δηλαδή ισχυρό ενδιαφέρον για τη δουλειά, και κάποιοι θα ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να την κλείσουν.

Οι πιθανότητες να κλείσει η δουλειά είναι πάρα πολλές - και ως φαίνεται ψάχνουν το περιτύλιγμα του σερβιρίσματος. Το ζήτημα είναι πλέον αν θα υπάρξει διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο. Συμφωνεί η τοπική κοινωνία; Γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του ζητήματος οι τοπικοί παράγοντες; Ποιο θα είναι το όφελος και ποιο το κόστος από την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας στην περιοχή; Υπάρχει λόγος ανησυχίας, και πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την οικονομική ανάπτυξη; Τι θα κερδηθεί και τι θα θυσιαστεί;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δυστυχώς δεν έχουν υπάρξει. Δεν έχει γίνει οργανωμένα και θεσμικά διάλογος. Τα πάντα κινούνται στο παρασκήνιο, με γενικές διαβεβαιώσεις και ευχολόγια.

Η τοπική κοινωνία έχει λόγο και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας εξέλιξης. Δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε με ευκολία θετικοί ή αρνητικοί, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε κρίσιμες λεπτομέρειες για το τι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και ποιες θα είναι επιπτώσεις του, τόσο στην ηχορύπανση της ευρύτερης περιοχής όσο και στη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου.

Οσο αυτά δεν ξεκαθαρίζουν και τα πάντα κινούνται σ' ένα πλαίσιο αδιαφάνειας, ο μόνος δρόμος είναι η αντίθεση σε μια τέτοια προοπτική.

 

panagopg@gmail.com