Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 14:27

Προτεραιότητα η προστασία από τις καταπτώσεις

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προτεραιότητα η προστασία από τις καταπτώσεις

 

Πέτρα χτύπησε οδηγό αυτοκινήτου στον Ταΰγετο και το ευτύχημα είναι πως δεν σημειώθηκε κάτι πιο σοβαρό. Η πέτρα που έπεσε σ’ ένα από τα επικίνδυνα σημεία του εθνικού δρόμου Καλαμάτας - Σπάρτης, έσπασε το τζάμι, μπήκε στο αυτοκίνητο και χτύπησε ευτυχώς ελαφρά τον οδηγό.

Η προστασία του εθνικού δρόμου από τις καταπτώσεις, από τις πέτρες και τα βράχια (σε λίγες ακραίες περιπτώσεις) πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Είναι παρέμβαση προτεραιότητας, έργο μείζονος σημασίας, γιατί αφορά την ασφάλεια στην κυκλοφορία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της αρμόδιας κρατικής (αυτοδιοικητικής) αρχής η προστασία του δρόμου για μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, παρότι καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 1998 και του 2007.
Οφείλει τώρα, πολύ περισσότερο, το κράτος να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τον Ταΰγετο που δοκιμάζεται σκληρά, όσο δεν δοκιμάστηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Τα 6 εκ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για τους δρόμους του Ταϋγέτου είναι τονωτική ένεση, αλλά οι καταστροφές σε δρόμους και σε σπίτια επιβεβαιώνουν πως η βοήθεια πρέπει να είναι ακόμα πιο ουσιαστική. Η προστασία από τις καταπτώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Να προκηρυχθεί νέα εργολαβία που θα καλύψει επικίνδυνα σημεία του δρόμου, που παραμένουν ακόμα χωρίς παρέμβαση και φροντίδα. Και θα πρέπει να συντηρηθούν, να διορθωθούν και να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τις πρώτες εργολαβίες.
Ενα επίσης σοβαρό ζήτημα είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται σε τέτοια έργα. Η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι οι εκπτώσεις και το κέρδος του αναδόχου δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα του έργου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER