Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 14:41

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Γράφτηκε από τον
Να μη χαθεί η ευκαιρία

 

Η επιλογή αναδόχου για σύνταξη κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης, που έγινε χθες από το Δήμο Καλαμάτας, είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν προχώρησε.

Η διαχείριση της κυκλοφορίας στην Καλαμάτα, τόσο στο κέντρο όσο και στην Παραλία, είναι κάτι για το οποίο έχουν άποψη όλοι όσοι ζουν και κινούνται στην πόλη. Οι απόψεις και οι προτάσεις που διατυπώνονται όμως δεν είναι ταυτόσημες, μιας και προσδιορίζονται με βάση τις ατομικές προσλαμβάνουσες ή τις ευκολίες του καθενός.

Υπάρχουν, έτσι, απόψεις που θέλουν τον απόλυτο αποκλεισμό του αυτοκινήτου από το κέντρο και την Παραλία, αλλά και άλλες που δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα. Υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται από τους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους, και άλλοι που θέλουν επέκτασή τους. Με δυο λόγια, υπάρχει πανσπερμία απόψεων και προτάσεων, αλλά το τι θα μελετηθεί και τελικά τι θα εφαρμοστεί είναι η μεγάλη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και την πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στο εσωτερικό του.

Το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι να μελετηθούν περισσότερα από ένα σενάρια. Να δούμε τι προκύπτει και να ορίσουμε τι χρειάζεται αν προχωρήσουν ριζοσπαστικές λύσεις και τι αν γίνουν οριακές βελτιώσεις. Μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις, μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος που να οδηγεί σε χρήσιμες αποφάσεις.

Στα προγράμματα των συνδυασμών, καλό θα ήταν να υπάρχουν κατευθύνσεις για το πώς βλέπει ο καθένας το μέλλον της πόλης σε σχέση με την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων. Να υπάρχει μια κατεύθυνση, έστω και μέσα από... βερμπαλιστικές προσεγγίσεις και προτάσεις που για να υλοποιηθούν χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δεν υπάρχουν.

Η μελέτη, μέσα από σωστές κατευθύνσεις, μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις με βάση αυτό που χρειάζεται η Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να σπαταληθεί.

 


NEWSLETTER