Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 20:57

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο

Γράφτηκε από τον

Χάθηκαν 4 χρόνια με υποτιθέμενες νέες μελέτες. Μπλέξαμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το πόσο κάνει η μια χάραξη και πόσο η άλλη.

Αναπτύχθηκαν θεωρίες συνωμοσίας για τα συμφέροντα που θέλουν την παραλιακή διέλευση και τα άλλα που θέλουν παραλλαγή της υφιστάμενης. Αναζωπυρώθηκε η αντίδραση κατοίκων και επαγγελματιών της Μεσσήνης που θίγονται. Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το κράτος είχε συνέχεια και η μια κυβέρνηση συνέχιζε από εκεί που είχε αφήσει τα πράγματα η προηγούμενη.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα μπορούσε τώρα να τελειώνει. Αν η κυβέρνηση δεν έτρεφε αυταπάτες και προχωρούσε τη διαδικασία που τώρα υιοθετεί, σήμερα θα υπήρχαν εργοτάξια σε όλο το δρόμο και θα συζητούσαμε για το πότε και ποια τμήματα θα παραδοθούν στην κυκλοφορία. Το υποτιθέμενο επιπλέον κόστος απαλλοτριώσεων θα είχε αποσβεστεί και μόνο από το χρόνο που χάθηκε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει βέβαια το ό,τι έγινε – έγινε, γιατί ο χρόνος δεν γυρνά πλέον πίσω.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει πλέον μια διαδικασία και μια συγκεκριμένη χάραξη. Την ακριβή χωροθέτηση του δρόμου δεν την ξέρουμε αλλά σε γενικές γραμμές είναι γνωστή. Η προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει δημοσιοποιηθεί και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή προτάσεων και τελικών σχεδίων του δρόμου από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Δεν υπάρχει βέβαια ανάδοχος ούτε γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τι θα προκύψει στα πλαίσια των προτάσεων και του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά. Το ερώτημα πλέον είναι αν η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία ή αν θα έχουμε νέες «μηδενικές λύσεις» και ξεκίνημα της διαδικασίας ξανά από την αρχή. Είμαστε από αυτούς που από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές αλλαγής χάραξης, γιατί γνωρίζαμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια χρονική καθυστέρηση. Το ίδιο επισημαίνουμε και τώρα, η διαδικασία που έχει επιλεγεί θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί από τη νέα κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.