Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 16:14

Να μη χαιρόμαστε μόνο κάθε Πάσχα

Γράφτηκε από τον
Να μη χαιρόμαστε μόνο κάθε Πάσχα

Η Μεσσηνία και αυτό το Πάσχα «βούλιαξε» από κόσμο. Τα παιδιά της επέστρεψαν μαζί με φίλους και παρέες κι έδωσαν ζωή σε χωριά και κωμοπόλεις.

Στην Καλαμάτα υπήρχαν ώρες που το... αδιαχώρητο δεν αρκούσε για να περιγράψει αυτό που επικρατούσε. Κάθε χρόνο όμως, το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, διαπιστώνονται τα όρια των υποδομών της περιοχής. Φανερώνονται οι δυνατότητες, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες. Η περιοχή χρειάζεται καταρχήν βασικό οδικό δίκτυο. Οσο οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, Ριζόμυλος - Κορώνη, Καλαμάτα - Μάνη και Τσακώνα - Καλό Νερό είναι στα χαρτιά, δεν μπορούμε να προσδοκούμε πολλά πράγματα σε τουριστική ανάπτυξη.

Οι βασικοί δρόμοι, σε συνδυασμό με μια καλή συντήρηση του υπόλοιπου επαρχιακού δικτύου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο. Η Μεσσηνία έχει απόθεμα σε ιδιωτικά ακίνητα που, υπό την προϋπόθεση της λειτουργικής οδικής διασύνδεσης, θα μπορούσαν να μετατρέπουν κάθε τριήμερο και όλους τους καλοκαιρινούς μήνες σε... Πάσχα. Τα χωριά αδειάζουν και τα ακίνητα αυτά, αν δεν αξιοποιηθούν στα πλαίσια των βραχυχρόνιων μισθώσεων, απλώς θα ρημάξουν. Τα πράγματα στην οικονομία αλλάζουν, και τα χωριά δεν πρόκειται να ζωντανέψουν ξανά με αγρότες που θα σπέρνουν σανό και θα βόσκουν πρόβατα. Το οδικό δίκτυο είναι έτσι η μεγάλη υποδομή που θα δώσει ζωή στα χωριά και εισόδημα στους κατοίκους.

Στη Μεσσηνία τα τελευταία 30 χρόνια δεν προχώρησαν οι εσωτερικοί οδικοί άξονές. Τα πρώτα χρόνια γιατί όλοι ασχολούνταν αποκλειστικά με τον εθνικό δρόμο. Τα τελευταία 10 χρόνια γιατί κυριαρχεί το επίπλαστο ενδιαφέρον που εξαντλείται σε προεκλογικές εξαγγελίες. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τίθενται οι προτεραιότητες δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπει η περιοχή σε νέα οικονομική εποχή. Αν αυτό δεν αλλάξει, θα συνεχίζουμε να χαιρόμαστε μόνο κάθε Πάσχα, άντε και το Δεκαπενταύγουστο.


NEWSLETTER