Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 18:59

Η διαχείριση της λυματολάσπης δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Γράφτηκε από τον
Η διαχείριση της λυματολάσπης δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Από τα πιο σοβαρά θέματα που καίνε και το Δήμο Καλαμάτας και τους περισσότερους δήμους της χώρας είναι η διαχείριση της λυματολάσπης. Μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο ή στα ζητήματα προτεραιότητας των υποψηφίων δημάρχων, γιατί δεν φέρνει ψήφους, όμως αναμφισβήτητα την επόμενη μέρα θα απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή.

Είναι παλιά η ιστορία, από το 2015 που ο δήμαρχος είχε θέσει το ζήτημα της αναβάθμισης και επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης (από τη δεκαετία του 1980) με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Χρηματοδότηση που έμεινε στα λόγια και η δημοτική αρχή στράφηκε στην αναβάθμιση της ΜΟΛΑΚ με ιδίους πόρους.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Π. Νίκας είχε απαντήσει σε σχόλιό μας με τίτλο “Ξεχάστηκε η ΜΟΛΑΚ”, και σημείωνε, μεταξύ άλλων: “Σας γνωστοποιείται ότι η έναρξη του έργου της διαχείρισης της παλιάς λυματολάσπης (περίπου 30.000 κυβικά μέτρα) βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ως εξής: Η ΔΕΥΑΚ έχει ολοκληρώσει την επισκευή και τροποποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της μονάδας λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ), με σκοπό τη διαχείριση και αξιοποίηση της λυματολάσπης, που είναι διατεθειμένη σε παρακείμενα χωράφια και η οποία προήλθε από την 30ετή λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Η αποκατάσταση του χώρου που περιέχει αυτήν την ιλύ, ώστε να επανέλθει στην προτεραία φυσική του κατάσταση, θα γίνει με τη χρήση τεχνικών συγκομποστοποίησης με διογκωτικούς παράγοντες. Το προϊόν της κομποστοποίησης θα διατεθεί σε ινστιτούτο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και θα χρησιμοποιηθεί πειραματικά ως εδαφοβελτιωτικό”.

Ο δήμαρχος εκτιμούσε ότι “απαιτούνται περίπου 7,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία των συσσωρευμένων ποσοτήτων”.

Υπάρχουν εγκεκριμένοι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία της εγκατάστασης, καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, όπου έχει εναποτεθεί η παλαιά λυματολάσπη.

Η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί είναι... καταδικασμένη να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό ζήτημα και να δώσει τέλος σ’ ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα χρόνων.


NEWSLETTER