Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 18:30

Πολιτικό κλίμα και συνεργασίες

Γράφτηκε από τον

Η εκλογή τη δεύτερη Κυριακή εξαρτάται από 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι το γενικότερο πολιτικό κλίμα, και ο δεύτερος η στρατηγική συμμαχιών που έχει ή δεν έχει αναπτυχθεί.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα. Η νίκη της Ν.Δ. είναι αναμφισβήτητη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που προέρχονται ή στηρίζονται επίσημα από το συγκεκριμένο κόμμα έχουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Να σημειωθεί ότι στις Περιφέρειες έχουν εκλεγεί ήδη 5 περιφερειάρχες που στηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. και μένουν 7 Περιφέρειες όπου θα δοθεί μάχη τη δεύτερη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες στις συγκεκριμένες Περιφέρειες ζητώντας να στηριχτούν οι υποψήφιοι του κόμματος και οι επιλογές του. Ο Μητσοτάκης είναι πλέον με το ένα πόδι στο Μαξίμου, ενώ μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές έχει μηδενική αμφισβήτηση στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Οποιος γνωρίζει τα βασικά στην πολιτική, αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν αυτά και πόσο στενεύουν τα περιθώρια για ελιγμούς τοπικών στελεχών.

Να σημειωθεί τέλος ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής έχει δώσει ακτινογραφίες στα χέρια των ενδιαφερόμενων και έχουν ξεκινήσει οι χειρουργικές ενέργειες. Με δυο λόγια, είναι δύσκολοι καιροί για δεξιούς... αντάρτες.

Η στρατηγική συμμαχιών είναι το επόμενο πεδίο. Αυτή έχει να κάνει με το ποιος, ανεξαρτήτως κομματικών στοιχίσεων, καταφέρνει να κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αντίπαλους κομματικούς και αυτοδιοικητικούς. Οταν ένας υποψήφιος είχε στραφεί με χαρακτηρισμούς κατά των αντιπάλων του, δεν μπορεί να προσδοκά και πολλά τη δεύτερη Κυριακή. Αντίθετα, αυτός που έχει αποφύγει τους καβγάδες και έχει ανοικτές πόρτες διαλόγου και συνεννόησης σε διάφορα επίπεδα, έχει πολλές πιθανότητες να χαμογελάσει την Κυριακή το βράδυ.