Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 19:10

Συναινέσεις και στα μεγάλα και σημαντικά

Γράφτηκε από τον

 

Στα νέα Δημοτικά Συμβούλια με την απλή αναλογική θα χρειαστούν συναινέσεις και συνεργασίες, για να λαμβάνονται αποφάσεις και να διοικηθούν οι δήμοι με κανονικότητα, χωρίς παρατράγουδα και φαιδρότητες.

Συνεργασίες και συνθέσεις και μάλιστα με επιμονή και δυσκολία, όπως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, θα απαιτηθούν στο Δήμο Καλαμάτας. Η ευχή και η ελπίδα των δημοτών είναι οι συνεννοήσεις να χρειαστούν στα μεγάλα και τα σημαντικά, σε κείνα τα ζητήματα που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή απογείωση του δήμου. Η προσδοκία είναι στα μικρά και τα αυτονόητα να λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις, χωρίς πιέσεις, μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και πολιτικάντικες πρακτικές.

Στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι δρομολογημένα έργα που θα βρει έτοιμα η νέα δημοτική αρχή. Τέτοια είναι η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης στην Ιατροπούλου, των πεζοδρομήσεων στα κάθετα δρομάκια στην αρχή της Αριστομένους και στη Σφακτηρίας, καθώς και η ανάπλαση στην Κολοκοτρώνη. Είναι ακόμα η ανάπλαση στην οδό Πλαστήρα, στον πιο σημαντικό δρόμο της Δυτικής Παραλίας και στην αρχή της Ναυαρίνου, που θα οδηγήσει στη μονοδρόμηση στο τμήμα μέχρι την Ακρίτα.

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι να τρέξει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το νέο ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως το Κέντρο Φροντίδας για τα άτομα με Αλτσχάιμερ.

Ομως επιμένω ότι οι συναινέσεις θα απαιτηθούν στα μεγάλα και τα σημαντικά. Στην ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου, στη μορφή της Ναυαρίνου στο μέλλον, στην εικόνα της ακτής, στις διανοίξεις των καθέτων δρόμων και στην ολοκλήρωση της Κρήτης. Αποφάσεις με πολιτικό κόστος, που θα χρειαστεί να πάνε κόντρα σε συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις.

Η επόμενη μέρα του δήμου είναι που απασχολεί τους δημότες, για να πάει ο τόπος πιο μπροστά. Και όχι οι συναλλαγές και οι υπόγειες διαδρομές για τυχόν μοίρασμα θέσεων με αμοιβή.