Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 20:36

Να μην ανακοινωθούν ξανά στο ΣΟΠΠ του 2020

Γράφτηκε από τον
Να μην ανακοινωθούν ξανά στο ΣΟΠΠ του 2020

Μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την πρόκληση πυρκαγιάς το φετινό καλοκαίρι στη Μεσσηνία αποτελούν οι χωματερές. Εκείνες που η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου καυχιέται πως τις έχει κλείσει και τις έχει αποκαταστήσει...

Και υποστηρίζει πως η μοναδική που υπάρχει στο νομό είναι αυτή του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, γι’ αυτό και μετά απο καταγγελίες και αυτοψίες των αρμοδίων υπηρεσιών έχει τρελάνει το δήμο στα πρόστιμα.

Στο ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας) στο Διοικητήριο την περασμένη εβδομάδα, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, παρουσία του περιφερειάρχη Π. Τατούλη και δύο θεματικών αντιπεριφερειαρχών, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δ. Γεωργανάς αποκάλυψε ότι υπάρχουν 5 ενεργές χωματερές στη Μεσσηνία, στις οποίες δεν τηρούνται τα μέτρα που πρέπει. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως έχει ενημερώσει εγγράφως, για αυτή την κατάσταση ντροπής και τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους εισαγγελείς. Ο διοικητής προχώρησε και παραπέρα, ενημερώνοντας ότι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά είναι 4 και 5, οι δήμοι οφείλουν να έχουν στις χωματερές αυτές ένα πυροσβεστικό όχημα σε επιφυλακή, έτοιμο αμέσως να επέμβει.

Πέρα από την Καλαμάτα, ενεργή χωματερή δικαιούται να έχει και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου, όπου έχει άδεια όχι για χωματερή, αλλά για προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, πιο σύγχρονη και πιο νόμιμη απ’ αυτή στη Μαραθόλακκα. Οχι για εξαφάνιση των δεμάτων και θάψιμό τους μαζί με τα σκουπίδια της παλιάς χωματερής.

Ο διοικητής της Π.Υ. επιβεβαίωσε ότι όλα αυτά που υποστήριζε και για τα οποία καυχιόταν η περιφερειακή αρχή ήταν παραμύθια: ένας μύθος που δεν προβάλλει και δεν διαφημίζει την Πελοπόννησο, και δεν έχει καμία σχέση με τα μεγάλα λόγια περί... εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

Το ζήτημα είναι όλα αυτά τα επικίνδυνα που παρουσίασε ο Δ. Γεωργανάς, να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν και να μην ανακοινωθούν ξανά στο ΣΟΠΠ του 2020. Τότε μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την ανάπτυξη και την αντιπυρική της προστασία.


NEWSLETTER