Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 16:26

Διορισμένοι και… εκλεγμένοι

Γράφτηκε από τον

Τα κόμματα ανακοίνωσαν τους υποψηφίους στη Μεσσηνία και μπαίνουμε από σήμερα στην κυρίως προεκλογική περίοδο.

Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έκρυβαν κάποια τεράστια έκπληξη. Οι ηγεσίες προτίμησαν τους συμβιβασμούς και τη διατήρηση των ισορροπιών. Απολύτως λογική εξέλιξη με βάση τ’ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στις εκλογές και δεν υπάρχει χρόνος για απόσβεση αντιδράσεων. Η προεκλογική περίοδος συνολικά είναι υποτονική και θα μείνει έτσι μέχρι το τέλος, μιας και το αδιαμφισβήτητο φαβορί των εκλογών δεν έχει κανένα λόγο να «ανάψει» το παιχνίδι. Οταν νικάς 9-0 γυρνάς την μπάλα στο κέντρο μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής. Αυτό το άνοστο ματς βλέπουμε και έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος.

Τα πρόσωπα των υποψηφίων έχουν τη σημασία τους, γιατί προσδιορίζουν και το ποιοι θα εκλεγούν. Οταν ένα ψηφοδέλτιο είναι δομημένο γύρω από ένα πρόσωπο, γνωρίζουν όλοι ποιον επιθυμεί η ηγεσία να εκλέξει. Αν κοιτάξει προσεκτικά κάποιος τα ψηφοδέλτια μπορεί να διακρίνει ότι υπάρχουν φαβορί και ευνοημένοι από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις υποψηφίων που δουλεύουν ξεκάθαρα για άλλον συνυποψήφιό τους. Υπάρχει ουσιαστικά διορισμός βουλευτών οι οποίοι θα νομιμοποιηθούν και… καλά από την ψήφο των πολιτών! Σε αυτό βοηθά βέβαια η δισταυρία, η οποία επιτρέπει αυτού του είδους τα παιχνίδια. Είναι γνωστό ότι με μονοσταυρία κάποιοι δεν θα ήταν καν υποψήφιοι.

Πέρα όμως από τη διαστρέβλωση που επιτυγχάνεται μέσα από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι σημαντικό να υπάρχουν Μεσσήνιοι βουλευτές κοντά στις ηγεσίες των κομμάτων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι όσο πιο κοντά στις ηγεσίες βρίσκονται κάποιοι τόσο λιγότερο ασχολούνται με τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, πολύ περισσότερο όταν έχουν «διοριστεί» και δεν έχουν εκλεγεί με πόνο και κόπο. Η Μεσσηνία χρειάζεται ισχυρούς βουλευτές αλλά και ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι θα πιέσουν και θα αναγκάσουν και τους «ισχυρούς» να δουν το πρόβλημα της εκλογικής τους περιφέρειας. Χρειάζεται διορισμένους, αλλά και εκλεγμένους με το σπαθί τους.