Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 19:39

Η εμπέδωση της οριστικής ήττας

Γράφτηκε από τον

Στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, λέμε ότι τον πραγματικό χαρακτήρα κάθε ανθρώπου τον γνωρίζεις στην ήττα, όχι στη νίκη.

Η νίκη είναι εύκολη και η διαχείρισή της ευκολότερη. Την ήττα όμως μπορούν να τη διαχειριστούν λίγοι, και ακόμα λιγότεροι όταν γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι προσωρινή αλλά οριστική και αμετάκλητη. Την οριστική της ήττα αδυνατεί να διαχειριστεί η ηγετική ομάδα Τατούλη, γι’ αυτό και έχουμε όλες αυτές τις κραυγές και τις νουθεσίες για... σοβαρότητα! Καλούν σε σοβαρότητα οι χαμένοι τον νικητή! Και μόνο αυτό αρκεί για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της σύγχυσης.

Η ηγετική ομάδα Τατούλη δεν έχασε μόνο τις εκλογές. Εχει μείνει εκτός του νέου συσχετισμού δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεται δηλαδή ότι θα έχει ρόλο απομονωμένης μειοψηφίας με ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης. Ο Νίκας συγκροτεί πλειοψηφία με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, εξαιρώντας συγκεκριμένα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας Τατούλη. Στο νέο σχήμα διοίκησης της Περιφέρειας δεν χωρούν, ενώ ταυτόχρονα τους έχει διαμηνυθεί ότι θα ελεγχθούν αυστηρά για τα πεπραγμένα τους.

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος εχθρός και δεν αφήνει περιθώριο επανάκαμψης. Αυτό, αν συνδυαστεί με το πολιτικό κλίμα, δημιουργεί το ξεκάθαρο πλαίσιο της οριστικής και αμετάκλητης ήττας. Η συγκεκριμένη ομάδα με την ίδια δομή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοίκηση της Περιφέρειας. Η εμπέδωση αυτής της πραγματικότητας θα οδηγήσει σε φυγόκεντρες δυνάμεις και σε αποχωρήσεις. Σε δύο χρόνια, το πολύ, θα υπάρχει μια διαφορετική εικόνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα έχουν μείνει 3-4 από το παλιό σύστημα απλώς για να μας θυμίζουν αυτό που ζήσαμε.

Την πραγματικότητα της οριστικής ήττας την αντιλαμβάνονται και…βροντάνε, γιατί προφανώς δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτό που συμβαίνει. Οι δημοκρατίες έτσι είναι όμως. Κανένας δεν είναι μόνιμος και ουδείς αναντικατάστατος. Ο λαός αποφασίζει - και αποφάσισε. Οσο νωρίτερα το κατανοήσουν τόσο καλύτερα για όλους.