Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 18:31

Οταν το πολιτικό κόστος είναι πάνω από νόμους

Γράφτηκε από τον

 

Τρεις περιπτώσεις οριστικής διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Καλαμάτας, συζήτησε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Και για τις τρεις υπήρχαν εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για οριστική διακοπή, αφού είχαν διαπιστωθεί ουσιώδεις τροποποιήσεις των υγειονομικών όρων λειτουργίας των καταστημάτων και ηχορρύπανση.

Η επιτροπή είχε αντίθετη άποψη, δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων ή αποφάσισε τη μικρότερη δυνατή ποινή, η οποία πιθανότατα, από το νόμο, δεν προβλέπεται. Η επιτροπή λειτούργησε με ψηφοθηρικά και... κοινωνικά κριτήρια, βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την εφαρμογή του νόμου, την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Παρότι επισημάνθηκε η περίπτωση του αθέμιτου ανταγωνισμού, επικράτησε το πολιτικό κόστος της απώλειας θέσεων εργασίας και του κλεισίματος μιας επιχείρησης.

Κοινωνικά και ανθρώπινα η επιτροπή των αιρετών του δήμου (με σύμβουλο και από τη μειοψηφία) φαίνεται να λειτούργησε... δίκαια, όμως με τις αποφάσεις της μάλλον ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Στέλνει μήνυμα στις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν το νόμο και εκπληρώνουν την αποστολή και το καθήκον τους, πως αυτό δεν έχει και τόσο σημασία. Και πως είναι δυνατό στην πράξη να αμφισβητηθεί και να ακυρωθεί. Η χθεσινή στάση της επιτροπής ενδέχεται να οδηγήσει σε χαλάρωση, σε αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών στο μέλλον, καθώς οι εκπρόσωποί τους θα πάψουν να κάνουν τη δουλειά τους, να ελέγχουν και να είναι αυτοί οι σκληροί και οι κακοί απέναντι στους ελεγχόμενους. Στέλνει, επίσης, μήνυμα σε κείνους τους επαγγελματίες που είναι νομοταγείς, που δεν τροποποιούν τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων τους, πως είναι τα κορόιδα της ιστορίας. Τους κλείνει το μάτι ότι μπορούν και κείνοι να παρανομούν, να αλλάζουν τους όρους για να κονομήσουν περισσότερο, χωρίς να έχουν επιπτώσεις. Στέλνει, τέλος, μήνυμα στους παραβάτες ότι μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο που έχουν επιλέξει, αφού το πολιτικό κόστος είναι πάνω από κανόνες και νόμους.