Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 14:28

Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τους Ρομά

Γράφτηκε από τον

Η ανακοίνωση της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Μεσσηνίας “αποκάλυψε” γεγονότα ακατανόητα και απαράδεκτα. Επιθετική και παραβατική συμπεριφορά Ρομά, συμπολιτών μας εναντίον πυροσβεστών, την ώρα που εκτελούν το καθήκον τους, όταν επιχειρούν να σβήσουν μια φωτιά για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, να σώσουν ιδιωτικές περιουσίες και προπαντός ανθρώπινες ζωές. Να σώσουν ενδεχομένως και τους ίδιους που τους επιτίθενται.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον και κανείς υπεύθυνος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να σφυρίζει αδιάφορα. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει αποτελεσματικά, προληπτικά και κατασταλτικά.

Οι Ρομά είναι πολίτες με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, δεν είναι για πέταμα, για διωγμό, αλλά ούτε και για ιδιαίτερη, ξεχωριστή μεταχείριση. Μπορεί να έχουν δικά τους ήθη και έθιμα, κανόνες που τους διακρίνουν ως φυλή, αλλά όλα αυτά δεν μπορεί να έχουν σχέση με επιθετικές και παραβατικές συμπεριφορές. Είναι καταδικαστέες, όπως είναι και οι ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές σε βάρος τους.

Το πρόβλημα με την παραβατική συμπεριφορά των Ρομά στην περιοχή μας είναι πολύ σοβαρό. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και δραστικά. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της παραβατικότητας-εγκληματικότητας των Ρομά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, για την εκπαίδευση των παιδιών τους, για τη δημιουργία συνθηκών εύρεσης εργασίας. Και από την άλλη, εφαρμόζοντας τους νόμους να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τα περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας, που σχετίζονται με ναρκωτικά, κλοπές και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που θα τηρηθούν, που θα αψηφούν το πολιτικό κόστος και δεν θα νοιάζονται για τις ψήφους, που θα έχουν πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον.

Ιδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, καμία έκπτωση, πραγματική πολιτική βούληση για να λυθεί το ζήτημα με τους Ρομά. Για να μην υπάρχει κανένα άβατο και γκέτο σε καταυλισμούς ανομίας και επιθετικής συμπεριφοράς σε βάρος συμπολιτών μας, την ώρα που επιτελούν το καθήκον τους. Με την εφαρμογή των νόμων και την ισονομία δεν θα υπάρχει δικαιολογία για την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.