Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 18:46

Η αυτονόητη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Γράφτηκε από τον

 

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας, θέλοντας ίσως να δείξει και τη διαφορά της από την προηγούμενη σε σχέση με το κάπνισμα, σήκωσε το λάβαρο του αντικαπνιστικού αγώνα.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινούργιο, αλλά για την απόφαση της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ιστορία με το κάπνισμα έχει δύο παραμέτρους: Η μία αφορά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται σε καπνιστές αλλά και παθητικούς καπνιστές, και η δεύτερη, εξίσου σημαντική, έχει να κάνει με τους νόμους και την εφαρμογή τους από την Πολιτεία.

Με τον αντικαπνιστικό νόμο επιβεβαιώνεται η λογική «οι νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται». Η Πολιτεία δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο ούτε καν στις κρατικές υπηρεσίες, και βέβαια δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί όταν ακόμα και υπουργοί Υγείας κάπνιζαν σε δημόσια θέα. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει έτσι χαρακτήρα κατά βάση παιδευτικό, να αποδειχθεί δηλαδή στην πράξη ότι υπάρχει κράτος το οποίο μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει καταλάβει ότι το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια και έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να την επιβάλλει κάποιος στους γύρω του. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους μπορεί να επιτευχθεί με μικρό πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο μάλλον θα κερδίσει πολιτικά παρά θα χάσει, το αντίθετο θα συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια.

Με βάση το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η εκτίμηση είναι ότι αυτή τη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα συμβεί δηλαδή και στη χώρα μας αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.