Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 12:34

Λύση σήμερα για την εικόνα της απέραντης χωματερής

Γράφτηκε από τον
Λύση σήμερα για την εικόνα της απέραντης χωματερής

Λύση σήμερα, όχι αύριο, αν είναι δυνατόν, πρέπει να δοθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κατάσταση είναι τραγική, έχει φθάσει σε αδιέξοδο και απειλείται η δημόσια υγεία. Δεν είναι η στιγμή για τον καταλογισμό ευθυνών, προέχει η εξεύρεση και η υλοποίηση της λύσης που θα δώσει προσωρινή ανακούφιση. Η πραγματικότητα είναι δραματική και δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις του απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη στον μονόλογο - παραλήρημα, στην τελευταία “κρυφή” συνεδρίαση του υφιστάμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πολιτική της περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων απέτυχε. Ο διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση ΣΔΙΤ έχει κολλήσει και 6 χρόνια μετά την επιλογή του αναδόχου δεν υπάρχουν ούτε καν οι χώροι, όπου προβλέπεται να ανεγερθούν οι μονάδες διαχείρισης. Και την ευθύνη γι’ αυτό δεν την έχουν ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η σημερινή κυβέρνηση -μέχρι πρότινος αξιωματική αντιπολίτευση και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση -μέχρι πρότινος κυβέρνηση. Της περιφερειακής αρχής είναι η ευθύνη που επέλεξε την ιδιωτική χωροθέτηση και όταν οι διαδικασίες έφθασαν σε αδιέξοδο -οι ιδιωτικές διαφορές της αναδόχου εταιρείας με τους ιδιοκτήτες γης, όπως υποστήριζε, υποβαθμίζοντας το πρόβλημα- έτρεχε να εφαρμόσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή όμως με όλα αυτά η ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ θα ολοκληρωθεί στην Περιφέρεια μετά από 1,5 - 2 χρόνια, είναι άμεση κι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση, προσωρινή, σήμερα.

Η κατάσταση, για παράδειγμα στο Δήμο Οιχαλίας είναι οριακή, τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τον χώρο μεταφόρτωσης στα παλιά σφαγεία Μελιγαλά κι έχουν πνίξει τα χωριά της Ανω Μεσσηνίας. Το ίδιο τραγική είναι και η κατάσταση στο Δήμο Δυτικής Μάνης, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας, με την προσωρινή διαχείριση στη Μαραθόλακκα, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες δέματα υπολείμματος - σκουπιδιών, δίπλα σε δασικές εκτάσεις.

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση, ακόμα και στα όρια της νομιμότητας. Η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση και να ληφθεί απόφαση για άρση του αδιεξόδου. Η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αντέχουν άλλο την εικόνα της απέραντης χωματερής.


NEWSLETTER