Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 15:14

Ισα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους

Γράφτηκε από τον

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας με ανοικτή του επιστολή καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να τοποθετηθεί ανοικτά στο αίτημα των 150 και πλέον συνδικαλιστικών οργανώσεων, που παλεύουν για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αναφέρει ότι “το σωματείο και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις παλεύοντας για το δικαίωμα στη δουλειά, για να μην περάσουν οι 26 απολύσεις”.

Να ξεκαθαρίσω ότι από λόγους αρχής και ανθρωπιάς είμαι κατά των απολύσεων και της απώλειας της εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Για τους ίδιους λόγους είμαι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση. Και πιστεύω ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μορφή θέλει για τη λειτουργία και το μέλλον της επιχείρησης. Αν έχει την οικονομική δυνατότητα και την έγκριση της Πολιτείας, με βάση τη νομοθεσία, θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύψει τα κενά στις πιο σημαντικές ειδικότητες.

Ομως πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην παθογένεια με τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για ορισμένο χρόνο, για να καλύψουν διάφορες ανάγκες της επιχείρησης και στη συνέχεια διαπιστώνεται πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και με όπλο αυτή τη διαπίστωση και μετά από κάποιες ανανεώσεις που πετυχαίνουν, δίνουν τον αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

Σε μια χώρα που θέλει να έχει κανονικότητα, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της, χωρίς πελατειακές σχέσεις και εξυπηρέτηση των ημετέρων, τέτοιες πρακτικές πρέπει να τελειώσουν σήμερα. Πρόσληψη ορισμένου χρόνου σημαίνει ορισμένο χρόνο και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σημαίνει ΑΣΕΠ, ισονομία και ισότιμη μεταχείριση και επιλογή με βάση νόμους και κανόνες, που αφορά όλους τους πολίτες.

Αν η λήξη της σύμβασης είναι άδικη για 26 συμβασιούχους, η παράταση και η μονιμοποίησή τους είναι άδικη για... 1.026 πολίτες που έχουν ίσα δικαιώματα και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες.