Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 15:19

Να ξεκαθαρίσει το θέμα των δικτύων του Φιλιατρινού

Γράφτηκε από τον
Να ξεκαθαρίσει το θέμα των δικτύων του Φιλιατρινού

 

Το Φιλιατρινό φράγμα έχει ολοκληρωθεί, εκείνο που καίει την Τριφυλία είναι το έργο των δικτύων, χωρίς τα οποία το φράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Και μπορεί τα δίκτυα να εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, μετά από εκκρεμότητα χρόνων -έστω κι έτσι θετική εξέλιξη-, όμως η ένταξη δεν φθάνει. Ορθά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας προγραμματίζει να επισκεφθεί σύντομα -μήπως έχει αργήσει κιόλας- την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα περαιτέρω, ώστε να προωθηθεί άμεσα το πολύ σημαντικό αυτό έργο άρδευσης.

Πέρα από την ένταξη, το κρίσιμο ζήτημα είναι το έργο να έχει ωριμότητα και όλες τις αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις για να δημοπρατηθεί άμεσα και μόλις αναδειχθεί ανάδοχος κατασκευαστής να ξεκινήσει η υλοποίησή του, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνες. Και αυτό γιατί αναφέρουν ότι από το έργο λείπουν οι απαλλοτριώσεις σε τμήματα που θα περάσουν τα δίκτυα για να φθάσουν και να φέρουν το νερό στο Φιλιατρινό κάμπο, στα κτήματα και στις καλλιέργειες. Αν είναι έτσι και με βάση την εμπειρία στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα.

Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δει και να τα αντιμετωπίσει άμεσα η νέα περιφερειακή αρχή και ο κ. Νίκας. Τα τυπικά της ένταξης δεν λένε τίποτα, δεν εξασφαλίζουν τη δημοπράτηση και κυρίως την υλοποίηση του έργου σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι το πιο σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή της Μεσσηνίας, θα πρέπει να βρεθούν οι λύσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και την ανάπτυξη του τόπου μας. Αν τα δίκτυα δεν χρηματοδοτηθούν και δεν υλοποιηθούν από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα είναι χτύπημα και οπισθοδρόμηση.

Υ.Γ. Οσον αφορά τους δρόμους Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη ή και από πριν Μεσσήνη – Εύα - Λάμπαινα και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα της ένταξης και της υλοποίησής του από το ΕΣΠΑ. Με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα ένταξης και δημοπράτησης.


NEWSLETTER