Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 16:31

Για να πάψει ο Νέδοντας να αποτελεί απειλή

Γράφτηκε από τον
Για να πάψει ο Νέδοντας να αποτελεί απειλή

Καθαρίστηκε ο Νέδοντας, ακόμα και στο σκεπασμένο τμήμα του και η εικόνα του δείχνει καλύτερη από κάθε άλλη φορά, ενόψει του χειμώνα.

Τα αντιπλημμυρικά ζητήματα, όμως, του Νέδοντα παραμένουν επίκαιρα και σοβαρά. Κι όσο εκκρεμεί η μελέτη του “Μορέα” για την αντιπλημμυρική προστασία του αυτοκινητόδρομου από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα, τόσο πιο σημαντικά είναι τα ερωτήματα και ο προβληματισμός για την παροχετευτικότητα του χειμάρρου.

Το πρώτο σοβαρό ζήτημα είναι πως παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση του Νέδοντα, από τη γέφυρα στον κόμβο του “Μορέα” στην Αρτέμιδος και πάνω, που ανατέθηκε πρόσφατα. Διαδικασία καθοριστική που περιλαμβάνει και τον “ευαίσθητο” και προβληματικό χώρο των συνεργείων.

Το ακόμα πιο κρίσιμο ζήτημα σχετίζεται με τα άλλα δύο σοβαρά, προβληματικά σημεία του Νέδοντα. Από το παρελθόν, μακρινό και κοντινό, αιρετοί αυτοδιοικητικοί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό και την αγωνία τους γι’ αυτά. Την αφορμή πρόσφατα έδωσε η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου από την Παναγίτσα, όπου όλα τα νερά πρόκειται να μαζεύονται και να πέφτουν στον Νέδοντα.

Πρόκειται για το σκεπασμένο τμήμα με τις κολόνες, στο ύψος του παλιού Δημαρχείου και την παλιά και προβληματική γέφυρα στην Ιατροπούλου. Αποδεδειγμένα στα δύο τμήματα η παροχετευτικότητα μειώνεται και σε αυτά υπάρχει η μεγαλύτερη απειλή της πόλης να πλημμυρίσει από τον Νέδοντα. Τα έργα που είχαν προγραμματιστεί στο παρελθόν, είχαν κολλήσει στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και από τότε ξεχάστηκαν κι εγκαταλείφθηκαν.

Επειδή τα δεδομένα δεν άλλαξαν, ο Νέδοντας δεν εξαφανίστηκε από την Καλαμάτα και οι απειλές του δεν ξεπεράστηκαν, η αναγκαιότητα της υλοποίησης έργων στα δύο τμήματα πρέπει να επικαιροποιηθεί και η διεκδίκηση να γίνει πιο ζωντανή. Για να γίνει το έργο της Παναγίτσας και να πάψει οριστικά ο Νέδοντας να αποτελεί απειλή για την πόλη, τα έργα αυτά πρέπει άμεσα να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να δρομολογηθεί η δημοπράτηση και η κατασκευή τους. Οσο παραμένουν ξεχασμένα, ο Νέδοντας θα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

 


NEWSLETTER