Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 14:11

Απομόνωση σε μίζερους και κουτοπόνηρους

Γράφτηκε από τον
Απομόνωση σε μίζερους και κουτοπόνηρους

 Η κίνηση στους δρόμους, στα μαγαζιά, στο κέντρο και στην παραλία, το τριήμερο που μας πέρασε, δείχνει ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία βγαίνουν δυναμικά από την οικονομική κρίση.

Εχει πολλές φορές αναφερθεί ότι η περιοχή μας πέρασε την οικονομική κρίση με τις λιγότερες συνέπειες, γιατί από τη μια πλευρά η τιμή του ελαιόλαδου κρατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ικανοποιητικά επίπεδα, και από την άλλη η ανάπτυξη του τουρισμού έδωσε μεγάλες ανάσες στην τοπική οικονομία. Τώρα που η χώρα βρίσκει έναν νέο οικονομικό βηματισμό, η περιοχή μας δείχνει τη δυναμική της στον τουριστικό τομέα - και αυτό δεν φαίνεται μόνο στα τραπεζάκια του ιστορικού κέντρου, αλλά και σε άλλους δείκτες όπως η οικοδομή.

Η ανακοίνωση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και η πρόθεση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσουν μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να αισιοδοξούμε. Μένει βεβαίως όσα ανακοινώνονται να υλοποιηθούν.

Στην οικονομία, ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είμαστε από αυτούς που θέλουν να βλέπουν πάντα το αρνητικό ή τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι οι συνθήκες είναι μεν ιδανικές, πλην όμως χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και πίεση, με συνεχή δουλειά από όλους. Αν κάποιοι νομίζουν ότι χωρίς προσπάθεια και συνέπεια θα... κονομήσουν, σύντομα θα απογοητευτούν οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα θα πάρουν στο λαιμό τους και όλη την περιοχή.

Η απομόνωση των κακών πρακτικών αλλά και των μίζερων αντιλήψεων αποτελεί χρέος όλων μας. Η περιοχή πρέπει να φύγει μπροστά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δει τις ευκαιρίες και να ψάξει την οικονομική ανάπτυξη και το ρόλο της μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Αυτό έχουμε χρέος να κάνουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε, απομονώνοντας κουτοπόνηρους και μίζερους που τρέφονται από την παρακμή.


NEWSLETTER