Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 17:02

Νέοι παίκτες και νέες ευκαιρίες

Γράφτηκε από τον
Νέοι παίκτες και νέες ευκαιρίες

Η χώρα δεν διαθέτει υγιή τραπεζικό τομέα. Τράπεζες, δηλαδή, οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και την οικονομία συνολικότερα.

Οι υπάρχουσες τράπεζες, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, είναι κλινικά νεκρές και προσπαθούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους βάζοντας τέλη και προμήθειες ακόμα και στην έκδοση αριθμού PIN... Η κατάσταση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι τραγική: Τα δάνεια δεν είναι κόκκινα, αλλά κατακόκκινα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδύνατο να εισπραχθούν. Οσοι γνωρίζουν βασικά πράγματα στην οικονομία ξέρουν ότι, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των δανείων και των τραπεζών, δεν πρόκειται να υπάρξει υγιής και συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα είναι προφανές ότι χρειάζεται τράπεζες οι οποίες να μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο, και όχι ζόμπι που κρύβουν τα δάνεια μιας χρεοκοπημένης επιχειρηματικής τάξης, η οποία συνεχίζει να κρατιέται στον αφρό μέσω του κουκουλώματος του τραπεζικού προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η είσοδος στην αγορά νέων τραπεζών -και μάλιστα από μία ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία όπως την Κίνα- αποτελεί θετική είδηση, προάγγελο αυτών που θα ακολουθήσουν. Θεωρείται βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Ολα δείχνουν ότι οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και, μέσω αυτής, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ίδρυση παραρτήματος κινεζικής Τράπεζας στην Ελλάδα αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ποιους και τι θα χρηματοδοτήσουν οι Κινέζοι είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές στην επιχειρηματική τάξη της χώρας. Το θετικό για την περιοχή μας είναι ότι στα πρόσωπα που κάθισαν προχθές στο τραπέζι μαζί με την κινεζική αποστολή ήταν και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ετοιμάζει σημαντικές επενδύσεις στη Μεσσηνία.


NEWSLETTER