Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 21:14

Να λάμψει η αλήθεια για την Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από τον
Να λάμψει η αλήθεια για την Μπιρμπίτα

 

Πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να ειπωθούν αλήθειες. Να αναζητηθούν και ευθύνες ακόμα.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης όπου συζητήθηκε το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μετά από αίτημα της μείζονος μειοψηφίας ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης που εισηγήθηκε το θέμα, δήλωσε ευτυχής που με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα δεν ήρθαν μετανάστες στη Μεσσήνη. Δείχνοντας πως, αντίθετα με τις απόψεις που εξέφραζε ως δήμαρχος, είχε στην ουσία την ίδια ή και πιο σκληρή θέση με τους κατηγόρους του, που χαρακτηρίζονταν ρατσιστές.

Το ζήτημα όμως το σοβαρό είναι άλλο: Υπενθύμισε ότι ως δήμαρχος πρότεινε δύο χώρους, στη Μακαρία και στην Μπιρμπίτα (στα όρια του Δήμου Καλαμάτας αυτός), που ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - και ανέφερε χαρακτηριστικά πως “χλευάστηκε, λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε” γιατί ήθελε πρόσφυγες. Αποκάλυψε όμως ότι οι μηχανικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έκαναν αυτοψία στους δύο χώρους, είδαν ότι το νερό ήταν μισό μέτρο τον Αύγουστο... και διαπίστωσαν πως οι χώροι θέλουν χρόνια εξυγίανση και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και η αναζήτηση της αλήθειας, σε μια υπόθεση που φαίνεται να μπάζει και να μυρίζει υποκρισία, ανευθυνότητα και σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Οι χώροι στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία αγοράστηκαν για να φιλοξενήσουν τσιγγάνους, ανθρώπους. Αγοράστηκαν, μάλιστα, με δημόσιο χρήμα, κοστίζοντας κάποιες χιλιάδες ευρώ. Αγοράστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και υπευθύνων πολιτικών προσώπων, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας έως και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Στον ένα χώρο, στην Μπιρμπίτα που αξιοποιήθηκε, δαπανήθηκαν κι άλλες χιλιάδες ευρώ, για να φτιαχτούν εγκαταστάσεις και υποδομές. Και μάλιστα, τα εγκαίνια της κατασκήνωσης των τσιγγάνων έγιναν με πανηγυρικό τρόπο, παρουσία υπουργού και όλων των τοπικών αρχών.

Ολα αυτά τελικά ήταν στο βρόντο; Ολα αυτά έγιναν με υποκρισία και κοροϊδία, με γνώση πως ο χώρος ήταν ακατάλληλος για τη φιλοξενία ανθρώπων;

Συγγνώμη, αλλά αν είναι έτσι, καλά έκαναν οι τσιγγάνοι και διέλυσαν την κατασκήνωση και τα σήκωσαν όλα. Κοινωνική δικαιοσύνη απέδωσαν και πρέπει να τους αποκαταστήσουμε όλοι εμείς που κατακρίναμε τη διάλυση της Μπιρμπίτας.

Η υπόθεση της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και αν οι χώροι είναι ακατάλληλοι για φιλοξενία ανθρώπων, να το παραδεχθούμε δημόσια και να αναζητηθούν ευθύνες. Εστω και τώρα.

 

 


NEWSLETTER