Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 14:14

Πραγματικά κίνητρα για το δημογραφικό

Γράφτηκε από τον

Οι τρίτεκνοι με ψήφισμά τους ζητούν να γίνουν πολύτεκνοι. Ακριβέστερα, θέλουν να αποκτήσουν κι αυτοί τα προνόμια και τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν τώρα οι πολύτεκνοι.

Το αίτημα αυτό το στηρίζουν με επίκληση του δημογραφικού προβλήματος και της ανάγκης να γεννιούνται περισσότερα παιδιά από Ελληνες. Για να μην υπάρξουν μάλιστα παρανοήσεις, οι τρίτεκνοι στο σχετικό τους ψήφισμα υπογραμμίζουν με νόημα: «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, όχι διαμέσου του προσφυγικού (μεταναστευτικού ρεύματος), αλλά με πολιτικές προστασίας των πολυμελών οικογενειών».

Είναι βέβαια γνωστό ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Δεν θα κάνει, δηλαδή, κάποιος παραπάνω παιδιά για να πάρει αυτοκίνητο με κόκκινες πινακίδες και 10 κιλά κρέας Χριστούγεννα και Πάσχα. Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί και στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον Δυτικό Κόσμο, λόγω του προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ζωής που έχει επικρατήσει. Στην Ελλάδα επιπλέον τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, γιγαντώθηκε η έξοδος νέων από τη χώρα. Τα παιδιά της Ελλάδας αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και στην Αμερική, ως νέοι επιστήμονες - και την ίδια στιγμή στη χώρα έρχονται μετανάστες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τις δουλειές που δεν κάνουν οι Ελληνες. Υπάρχει δηλαδή μια μετακίνηση πληθυσμών, η οποία έχει να κάνει με την ποιότητα και το μοντέλο ζωής που επηρεάζει τους δημογραφικούς δείκτες. Ενίσχυση γεννήσεων Ελλήνων θα υπάρξει όταν οι παραγωγικές ηλικίες μείνουν στη χώρα.

Το κρίσιμο λοιπόν δεν είναι τα επιδόματα και τα προνόμια, αλλά οι πολιτικές που θα κρατούν τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα. Τα μόνα κίνητρα γεννήσεων θα έπρεπε να είναι φορολογικά και παροχής υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την υγεία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.