Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 15:27

Αυτοπαγίδευση μέσω ψηφισμάτων

Γράφτηκε από τον

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπως αναμενόταν, προέβη στην έκδοση ψηφισμάτων για μία σειρά από ζητήματα μέσα από το συνασπισμό των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Οπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, οι συνασπισμοί χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, με ευκαιριακό χαρακτήρα και μόνο για την έκδοση αντιπολιτευτικών ψηφισμάτων δεν παράγουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποδεικνύουν απλώς ότι κυριαρχεί ο τακτικισμός και η μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Τα ψηφίσματα των παρατάξεων της μειοψηφίας δεν μπορούν να υπαγορεύσουν την πολιτική της περιφερειακής αρχής. Εκδίδονται, μπαίνουν σε ένα φάκελο και παραδίδονται στη λήθη. Εχουν την ίδια αξία με τις ανακοινώσεις των μειοψηφιών που παραδοσιακά διαφωνούσαν με το ένα ή το άλλο, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα μπορούν να συνάπτουν μεταξύ τους συμμαχίες και να βγάζουν αντιπολιτευτικές κορώνες μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ουσία οι απαλλοτριώσεις, για να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων, προφανώς και θα εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή. Αντίστοιχα ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα υλοποιηθεί με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης και όχι βέβαια επειδή θυμήθηκε ο Τατούλης ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος δρόμος.

Το ωραίο είναι ότι η έκδοση ψηφίσματος για τη βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης διευκολύνει την παράταξη της πλειοψηφίας μιας και δεν θα χρειαστεί να πάει κόντρα στην κυβερνητική απόφαση, ενώ ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας από την πλευρά του θα μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει την παραλιακή χάραξη χωρίς να χρειαστεί να κάνει αναδίπλωση.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας αυτοδεσμεύτηκαν να εγκρίνουν όταν έρθει η ώρα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, που όλα δείχνουν ότι είναι και η κυβερνητική επιλογή. Με δυο λόγια, «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» και ενώ πήγαν υποτίθεται να στριμώξουν τον περιφερειάρχη, τελικά αυτοπαγιδεύθηκαν διευκολύνοντάς τον!