Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 14:22

Το παραλιακό μέτωπο σε νέο δρόμο

Γράφτηκε από τον

Η οριστικοποίηση της βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος στην υπάρχουσα χάραξη δίνει νέα διάσταση στο ζήτημα ανάδειξης της Δυτικής Παραλίας από την Καλαμάτα μέχρι τη Βελίκα.

Αφού δεν θα γίνει η παραλιακή χάραξη του δρόμου πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος ανάδειξης της συγκεκριμένης περιοχής. Το θετικό είναι ότι οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και ο περιφερειάρχης αντιλαμβανόμενοι ότι η περιοχή για να αναπτυχθεί χρειάζεται δρόμους, ξεκίνησαν ήδη να συζητούν για τη δημιουργία γέφυρας στις εκβολές του Παμίσου.

Η γέφυρα προφανώς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, χρειάζεται όμως να ακολουθήσουν και άλλα εξίσου σημαντικά, που έχουν να κάνουν με τη χρήση γης και με τη διάνοιξη ενός δρόμου, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Το πόσα μέτρα πλάτος θα έχει αυτός ο δρόμος, ποια θα είναι τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, καθώς και οι προσβάσεις σε αυτόν από το κεντρικό οδικό δίκτυο, είναι ζητήματα πολύ σημαντικά. Είναι προφανές ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν παρά να προκύψουν μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής έχει καθυστερήσει, η αναμονή του δρόμου αλλά και η άρνηση να δούμε ότι το μέλλον της περιοχής είναι ο τουρισμός, απαιτούν άλματα για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Η επαναπροσέγγιση των ρυθμίσεων για τις χρήσεις γης, η οδική διασύνδεση με το αεροδρόμιο, τον αυτοκινητόδρομο και τα δύο αστικά κέντρα είναι ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Οι δύο δημοτικές αρχές οφείλουν να συνεργαστούν και να τρέξουν από κοινού ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το οποίο θα δώσει δυνατότητα για επενδύσεις που θα φέρουν εισόδημα και κόσμο στην περιοχή.