Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 09:39

Σκληρή επίθεση Γιάν. Μηλιού στην τρικομματική κυβέρνηση από τους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από την
Σκληρή επίθεση Γιάν. Μηλιού στην τρικομματική κυβέρνηση από τους Γαργαλιάνους

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαργαλιάνων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, η πρώτη ανοικτή λαϊκή συνέλευση της νεοσύστατης οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων. Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους της προσωρινής Γραμματείας της οργάνωσης ο Γιώργος Γκόνης. Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιάννης Μηλιός, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και αναλύοντας βασικές πτυχές του προγράμματός του. «Είμαστε εδώ -είπε ο κ. Μηλιός- λόγω της εξελισσόμενης καταστροφής της κοινωνίας μας. Κι ενώ μας λένε ότι εφαρμόζουν σχέδιο σωτηρίας, η κοινωνία καταστρέφεται σε όλους τους τομείς. Το πρόγραμμα αποτυγχάνει στους δεδηλωμένους στόχους του. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εχουμε μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πάνω από 22%. Το πρόβλημα του χρέους χειροτερεύει». 

«Απ’ την αρχή είχαμε επισημάνει -τόνισε ο κ. Μηλιός- ότι οι στόχοι  είναι ανέφικτοι. Οτι αποτελούν το πρόσχημα για να μπει μπροστά ένα πρόγραμμα που είναι η πτώχευση της κοινωνίας». Γιατί μέσα απ’ αυτό, σύμφωνα με τον ομιλητή, η οικονομική ελίτ, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, η μαφία που κυβερνά αυτή τη χώρα θα μπορέσει να συγκεντρώσει πλούτο και εξουσία στα χέρια της, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε ο κ. Μηλιός, που εφαρμόζεται πειραματικά στην Ελλάδα, έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είτε τυπικά, είτε έμμεσα. Στόχος είναι να μετατραπούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε ασιατικές και ο Ευρωπαίος εργαζόμενος σε Κινέζο ή Κορεάτη εργαζόμενο. Οι ίδιοι σήμερα ομολογούν ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Τότε γιατί επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του, αναρωτήθηκε ρητορικά ο ομιλητής.

Συνεχίζοντας ο κ. Μηλιός επεσήμανε ότι εξελίσσεται ένας πόλεμος κοινωνικός και κάποιες ελίτ και οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες που είναι σε διαπλοκή με τις κορυφές του κράτους και το παλιό κομματικό σύστημα που καταρρέει, μαζί με τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας, το λεγόμενο τρίγωνο της αμαρτίας, όπως το χαρακτήρισε, είδαν την κρίση ως ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους, να αμφισβητήσουν την ίδια τη δημοκρατία, να κυβερνήσουν με διατάγματα, με διαδικασίες φαστ-τρακ, με διαδικασίες που συγκεντρώνουν τον πλούτο σε λίγα χέρια και οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Κι αν δεν έχουμε στην Ελλάδα πόλεμο μεταξύ κράτους και μαφίας, τόνισε με έμφαση ο κ. Μηλιός, είναι γιατί η μαφία έχει κατακτήσει το κράτος. Εχουμε όλες τις ενδείξεις. Το δείχνουν οι διαδικασίες που εξελίχθηκαν με την λίστα Λαγκάρντ. Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στα χέρια της τη μεγάλη λίστα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 22 δισ. ευρώ το 2009 και 2010. Αυτό βεβαίως είναι νόμιμο, είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ομως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 20.000 απ’ αυτούς έβγαλαν χρήματα μη συμβατά με το δηλωμένο εισόδημά τους. Καραμπινάτη φοροδιαφυγή και δεν γίνεται τίποτα. Αλλη υπηρεσία διαπιστώνει ότι από τα 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων, έχουν εισπραχθεί όλα αυτά τα χρόνια μόνο 300.000 ευρώ...

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Χρειάζεται πλήρης ανατροπή με δημοκρατικά μέσα εδώ και τώρα». 

Στη συνέχεια ο κ. Μηλιός, παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα τόνισε και τα εξής: «Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να βγάλει τον τόπο από τον γκρεμό του μνημονίου. Γιατί ξέρει ότι έχει μπροστά του μία πραγματική επιλογή: ή το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής εκκαθάρισης του μνημονίου ή το πρόγραμμα για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Ή το μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Στην ομιλία του ο κ. καθηγητής επεσήμανε ότι «είναι πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Για μας και για τα παιδιά μας. Να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα. Να μην είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά τα πρώτα που δεν θα περάσουν». 

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση.

Ακύρωση του μνημονίου. Aναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης». Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση. Με ευρεία αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου. Με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. Με πολιτικές στήριξης των πέντε παραγωγικών συμπλεγμάτων: του αγροτοδιατροφικού, του τουριστικού, του ενεργειακού, του συμπλέγματος της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, καθώς επίσης και του κατασκευαστικού συμπλέγματος. Με την ενίσχυση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Της δημόσιας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Με τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινωνιών, στον περιφερειακό σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών».

Τέλος, ο κ. Μηλιός τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι η κυβέρνηση της πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Η λογική της ανάθεσης πρέπει να ξεπεραστεί. Οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, τα κινήματα, όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα.

Στη συνέχεια ο κ. Μηλιός απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων των συγκεντρωμένων, με τη συζήτηση να κρατά ως αργά το βράδυ.


NEWSLETTER