Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 20:01

Γιατί κλείνει ο δρόμος μετά την επιτυχημένη διαπραγμάτευση; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Κιάτο δήλωσε περήφανος για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα” επειδή το Δημόσιο εξοικονόμησε 225 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες μέρες αργότερα όταν έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος του “Μορέα” επειδή πλημμύρισε το οδόστρωμα στο ύψος του Αγίου Φλώρου, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε από την Καλαμάτα ότι “πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει επανεξέταση και σε άλλα θέματα, όπως είναι η εθνική οδός, που είναι η δεύτερη φορά που κλείνει”.

Επειδή ο υπουργός δεν είναι ένας απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρεται για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και των μεγαλοεργολάβων αλλά ένα έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά στους Μεσσήνιους αν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν επιτυχής, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο Κιάτο, ή αν ήταν ημιτελής όπως άφησε να εννοηθεί από την Καλαμάτα ο ίδιος ο υπουργός. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σπίρτζης δεν μπορεί να μιλάει γενικώς και αορίστως για ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και του “Μορέα” αφού ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου. Αρα η κυβέρνηση έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη για τη σημερινή σύμβαση παραχώρησης και τα τυχόν λάθη και παραλείψεις. Ετσι λοιπόν όλοι γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε αντιπλημμυρικά έργα από τον “Μορέα” αλλά μελέτες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος (ενώ υπάρχει ήδη μελέτη πληρωμένη από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου) και συμπληρωματική μελέτη για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Προφανώς λοιπόν η κυβέρνηση ιεράρχησε τις ανάγκες και για λόγους που δεν γνωρίζουμε επέλεξε τις μελέτες και την εξοικονόμηση των 225 εκ. ευρώ αντί των αντιπλημμυρικών έργων και μάλιστα πανηγύρισε για αυτή την επιτυχία της. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην γνώριζε τα προβλήματα αλλά και πάλι η ευθύνη είναι δική της επειδή δεν ενημερώθηκε από τοπικά στελέχη και μηχανικούς πριν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τον “Μορέα”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση στις 2 Σεπτεμβρίου να θριαμβολογεί για τη διαπραγμάτευση με τον “Μορέα” και μια εβδομάδα αργότερα να αναρωτιέται γιατί κλείνει ο δρόμος μετά από μια τόσο επιτυχημένη διαπραγμάτευση. 

Τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει εκτός όλων των άλλων να πει στον “Μορέα” που μελετά τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος να εκτιμήσει το ύψος των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται για να μην πλημμυρίζει ο δρόμος από Ανάληψη έως Ριζόμυλο. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη της νέας χάραξης προβλέπει υπερυψωμένο δρόμο για προφανείς λόγους. Αυτοί που θέλουν βελτίωση του υφιστάμενου εγγυώνται για την ασφάλεια των οδηγών σε περίπτωση πλημμύρας ή δεν τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 18:05