Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 20:03

Γενικόλογες υποσχέσεις για αποζημίωση των πληγέντων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γενικόλογες υποσχέσεις για αποζημίωση των πληγέντων 

Ενα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα από την κυβέρνηση, αν και ήδη έχει περάσει μία εβδομάδα από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μεσσηνία, είναι το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο κανένας υπουργός δεν έχει δεσμευτεί ούτε για την άμεση ενίσχυση των πληγέντων ούτε για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Ετσι δεκάδες οικογένειες αρκούνται μέχρι τώρα στη βοήθεια που τους προσφέρει η Μητρόπολη Μεσσηνίας και φιλανθρωπικοί φορείς.

Ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον ούτε τα χρήματα που απαιτούνται για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από μια φυσική καταστροφή. Για αυτό όλα τα βλέμματα (ακόμα και των φανατικών αντιευρωπαίων) είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στη βοήθεια που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις πληγείσες περιοχές. Ομως η εκταμίευση των ευρωπαϊκών χρημάτων δεν θα γίνει αύριο και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πόρους για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των πληγέντων. 

Η κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της αποζημίωσης των αδήλωτων και ανασφάλιστων καλλιεργειών για το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν παρότρυναν κρυφά και φανερά τους αγρότες να μην πληρώνουν τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Δυστυχώς οι υποστηρικτές του κινήματος “Δεν πληρώνω” έπεισαν πολλούς αγρότες, με συνέπεια αρχικώς να αυξηθούν τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ και ο οργανισμός να καθυστερεί ακόμα περισσότερο την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους. Με τη σειρά τους οι δικαιούχοι αποζημιώσεων δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και ο φαύλος κύκλος οδηγεί στην διαιώνιση του προβλήματος που ωφελεί μόνο τους “επαγγελματίες μπαταχτσήδες” που θέλουν αποζημιώσεις χωρίς να πληρώσουν ασφάλιστρα. Την ίδια ώρα οι συνεπείς αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις των προηγούμενων χρόνων, ενώ πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος. 

Είναι προφανές ότι όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, επειδή το κράτος έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών οδηγώντας τον ιδιωτικό τομέα στην καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και η κυβέρνηση να κάνει τα αδύνατα… δυνατά, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται. Οι γενικόλογες υποσχέσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Απλώς μεταθέτουν την έκρηξη στο μέλλον.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 14:54

NEWSLETTER