Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 20:01

Η επιδότηση δεν φτάνει ούτε για τους φόρους 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η επιδότηση δεν φτάνει ούτε για τους φόρους 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες η είδηση της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων ενδιέφερε όχι μόνο τους δικαιούχους αλλά συνολικά  την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς τα χρήματα ξοδεύονταν στην τοπική αγορά δίνοντας ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μετά την κρίση όμως, και παρά τις καλές τιμές των περισσότερων μεσσηνιακών προϊόντων, η αύξηση των φόρων δεν επιτρέπει στους δικαιούχους να διαθέσουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων στην αγορά προϊόντων αφού πρέπει πρώτα από όλα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Με απλά λόγια: Οι αγρότες είναι καταδικασμένοι να διαθέσουν την επιδότηση για πληρωμή υποχρεώσεων και οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση και να αναζητήσουν σε άλλες πηγές έσοδα για να καλύψουν το σχετικό έλλειμμα. 

Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι γίνεται ολοένα και πιο ασύμφορη η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και αναζητούν τρόπους για να απαλλαγούν από τα κτήματά τους. Ειδικά οι παραγωγοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους παράγοντας ελαιόλαδο, βρίσκονται μπροστά σε πραγματικό αδιέξοδο, αφού έχει καταστεί ζημιογόνα η παραγωγή του και κάνουν συνεχώς περικοπές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αλλοι λοιπόν δεν ρίχνουν λίπασμα, άλλοτε μειώνουν τα ραντίσματα, ενώ πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το κόψιμο των χορταριών με καταστροφέα. 

Την ίδια ώρα πολλοί θεωρητικοί των υπουργείων και των πανεπιστημίων πιστεύουν πραγματικά ότι η κατάσταση αυτή θα δώσει κίνητρα στους παραγωγούς να συνεταιριστούν και να προχωρήσουν στη δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων που θα παράγουν και θα εμπορεύονται το ελαιόλαδο της περιοχής. Κατά την άποψή μου οι προβλέψεις τους αυτές θα επαληθευτούν στον ίδιο βαθμό με τις προβλέψεις που είχαν κάνει στην αρχή της κρίσης, όταν εκδηλώθηκε το “κίνημα της πατάτας”, όσοι πίστεψαν ότι τελείωσε το εμπόριο και ότι θα επιστρέψουμε στην εποχή της ανταλλαγής των προϊόντων. 

Τι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια οι μικροϊδιοκτήτες ελαιοπερίβολων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες; Θα σταματήσουν την ασύμφορη καλλιέργεια και θα παράγουν μόνο το λάδι της χρονιάς τους αναζητώντας παράλληλα αγοραστή για τα υπόλοιπα κτήματα. Αν δεν είχε καταρρεύσει μάλιστα η αγορά ακινήτων πολλά αγροκτήματα θα είχαν αλλάξει ήδη χέρια. Σε κάθε περίπτωση η εποχή των επιδοτήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί αφού οι οικονομικές ενισχύσεις δεν φτάνουν ούτε για τους φόρους. 

Θα μιλήσουμε σοβαρά για την αγροτική αγορά ή θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ένα μαγικό σχέδιο που θα εκπονηθεί από σοφούς γραφειοκράτες για την αγροτική ανάπτυξη; 

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 18:22

NEWSLETTER