Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 20:03

Διάνοιξη δρόμων με τροποποίηση του ΓΠΣ 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διάνοιξη δρόμων με τροποποίηση του ΓΠΣ 

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές ασύμφορη για το δημόσιο συμφέρον τη διάνοιξη του ανατολικού τμήματος της οδού Κρήτης με τη μέθοδο των απαλλοτριώσεων, γι' αυτό και έχει δηλώσει πως θα την ανοίξει με την πράξη εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας σε αυτή την περιοχή της πόλης. Το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν πολιτικό ή επιστήμονα, άρα όλοι έχουμε δεχτεί ότι είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο η διάνοιξη με πράξη εφαρμογής του ΓΠΣ.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί ο κ. Νίκας δεν προχωρεί σε τροποποίηση του ΓΠΣ στην περιοχή που εκτείνεται από το Ασπρόχωμα έως τον Πάμισο, ώστε η γη που απαιτείται για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος να αποκτηθεί με την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης, και όχι με τη δαπανηρή μέθοδο των απαλλοτριώσεων. Με άλλα λόγια: Γιατί η μέθοδος που θα εφαρμοστεί για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης δεν εφαρμόζεται και για την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος; 

Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Γιατί το πολιτικό κόστος είναι προφανώς «μεγαλύτερο» από το οικονομικό, και κανένας δήμαρχος δεν θα... πληρώσει για κάτι που μπορούν να πληρώσουν με τον ιδρώτα τους οι φορολογούμενοι. Οποιος αμφισβητεί την ισχύ αυτού του «δόγματος» θα πρέπει μεταξύ άλλων να μας εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα για ποιο λόγο η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν έκανε εγκαίρως τις τροποποιήσεις που απαιτούνταν, με συνέπεια να κατασκευαστούν μισοί οι κόμβοι του περιφερειακού στις οδούς Σπάρτης και Περιβολακίων. 

Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις και τους δισταγμούς των δημάρχων, η κυβέρνηση, εκφράζοντας το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία, τόσο για το κόστος των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την παραλιακή χάραξη του Ριζόμυλος - Καλαμάτα, όσο και για το πόσο θα κοστίσει το ίδιο έργο εάν η διάνοιξη γίνει με τροποποίηση των ΓΠΣ Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι απαλλοτριώσεις και οι επιτάξεις, ώστε να μην πληρώνουν πια οι φορολογούμενοι τον κούκο αηδόνι. Δεν μπορεί η τιμή απαλλοτρίωσης ενός ακινήτου να είναι διαφορετική από την τιμή με την οποία προσδιορίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Δεν γίνεται να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος του Δημοσίου, δηλαδή... εις υγείαν των κορόιδων. Δεν είναι δυνατόν η αξία του ίδιου ακινήτου, όταν φορολογείται να μην ξεπερνά τα 700 ευρώ το στρέμμα, αλλά όταν αποζημιώνεται να είναι 70.000 ευρώ.

Οσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από το ποταμό Αρι έως το Πεταλίδι, αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η διάνοιξη ενός παραθαλάσσιου δρόμου και η κοινή τροποποίηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Καλαμάτας και Μεσσήνης, ώστε να υπάρχει πολεοδομική συνέχεια στην περιοχή. 

Εκτός και αν πιστεύουν κάποιοι ότι η ανάπτυξη θα έρθει με πυρηνελαιουργεία δίπλα στα ξενοδοχεία και με... πορθμείο στον Πάμισο, για να περνούν οι επισκέπτες από τη Δυτική Παραλία στην Μπούκα και αντίστροφα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 18:36

NEWSLETTER