Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 20:05

Πέφτοντας από τα σύννεφα στους σταθμούς των διοδίων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Πέφτοντας από τα σύννεφα στους σταθμούς των διοδίων

 

Εχω γράψει πολλές φορές ότι προτιμώ να οδηγώ σε ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο πληρώνοντας ακριβά διόδια, παρά να κινδυνεύω καθημερινώς οδηγώντας σε κατσικόδρομους. Οι αναγνώστες της “Ε” γνωρίζουν επίσης ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της κατασκευής αυτοκινητόδρομων με σύμβαση παραχώρησης, αφού η κατασκευή δρόμων από ιδιώτες (που λανθασμένα ονομάζεται δημόσιο έργο) μετά από διαγωνισμό έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Υπενθυμίζω ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα (σύμβαση παραχώρησης) μήκους 155 χιλιομέτρων ξεκίνησε μετά την κατασκευή του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού (με διαγωνισμό) μήκους 12 χιλιομέτρων που δεν έχει παραδοθεί ακόμα. 

Βεβαίως σε έναν ιδανικό κόσμο ή σε ένα κανονικό καπιταλιστικό κράτος οι εργολάβοι δεν θα έκαναν αρπαχτές σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά στην Ελλάδα ζούμε, δεν ζούμε στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ. Από την άλλη αν ζούσαμε στη Γερμανία θα οδηγούσαμε σε σύγχρονους δρόμους χωρίς διόδια αλλά θα έπρεπε να πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα μεγάλους φόρους όπως πληρώνουν οι Γερμανοί. Ομως στην Ελλάδα οι περισσότεροι θέλουν να οδηγούν σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους χωρίς να πληρώνουμε ούτε διόδια, ούτε φόρους. Θέλουν την πίτα ολάκερη, το σκύλο χορτάτο και να αποκαλούν γερμανοτσολιάδες όσους υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να οδηγούμε σε σύγχρονους δρόμους χωρίς να πληρώνουμε διόδια και φόρους. 

Πολλοί από αυτούς βαδίζοντας προς την εξουσία στοιχήθηκαν πίσω από το κίνημα “Δεν πληρώνω” που πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο στους σταθμούς διοδίων για να ψαρέψει ψήφους. Τότε πολλοί πολίτες πίστεψαν ότι η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για δωρεάν ταξίδια στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε όσους υποσχέθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις παραχώρησης. 

Ετσι ακόμα και όταν τελείωσαν οι κυβερνητικές αυταπάτες πολλοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους θα οδηγήσει αν όχι σε μείωση της τιμής των διοδίων, τουλάχιστον στη σταθεροποίηση των τιμών τους. Με άλλα λόγια: Οταν τα κυβερνητικά στελέχη και οι τοπικοί βουλευτές δήλωναν ότι οι πολίτες ωφελήθηκαν 225 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίζουν ότι τόσο μειώθηκαν οι φουσκωμένες απαιτήσεις του “Μορέα”, ο μέσος ψηφοφόρος περίμενε να δει αυτό το όφελος στους σταθμούς των διοδίων. Γι' αυτό έπεσε για μια ακόμα φορά από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκε χθες πως θα πληρώσει τις τιμές των διοδίων που προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης. Ετσι αντιλήφθηκε ότι το “όφελος” των 225 εκατομμυρίων δεν αφορά τις τιμές των διοδίων αλλά τις απαιτήσεις που είχε ο “Μορέας” επειδή το ελληνικό Δημόσιο δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Εννοείται  ότι αν ο “Μορέας” είχε φουσκώσει τις απαιτήσεις του (όπως κάνουν συνήθως όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με στόχο να λάβουν μετά από το συμβιβασμό το ποσό που αρχικώς υπολόγιζαν) κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση θα υποστήριζε ότι μας γλίτωσε από αυτό το ποσό, ενώ στην πραγματικότητα  το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει και επιπλέον από όσα όριζε η σύμβαση παραχώρησης. 

Συμπέρασμα: Το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν γλίτωσε χρήματα αλλά πλήρωσε και πρόστιμα επειδή δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και θα πλήρωνε ακόμα περισσότερα αν δεν συμβιβαζόταν με τον “Μορέα”. Οσο για τις τιμές των διοδίων και μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση παραμένουν όπως προβλέπονταν από τη σύμβαση παραχώρησης. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 18:16