Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 20:01

Περιμένοντας το… ιππικό να ξανασώσει την Ελλάδα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περιμένοντας το… ιππικό να ξανασώσει την Ελλάδα 

 

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έπεσαν για μια ακόμα φορά από τα σύννεφα επειδή οι καταναλωτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τις προσφορές των καταστημάτων την Black Friday. Ακόμα περισσότεροι έσπευσαν για μια ακόμα φορά πίνοντας τον εσπρέσο τους να αναρωτηθούν γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν ένα ξενόφερτο έθιμο, χωρίς όμως να αναρωτηθούν γιατί οι ίδιοι πίνουν ένα… ξενόφερτο ρόφημα.

Εννοείται ότι όπως πάντα υπάρχουν και αυτοί που διαμαρτύρονται επειδή η ελληνική Black Friday δεν έχει καμία σχέση με την αυθεντική, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν εικονικές εκπτώσεις χωρίς να τις ελέγχει κανένας. Τέλος δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες για απλήρωτη υπερωριακή εργασία καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. 

Ετσι αυτό που έμεινε πέρα από τα κέρδη στα ταμεία των λιγοστών επιχειρήσεων που έκαναν προσφορές στην ελληνική πρεμιέρα της Black Friday, είναι η γνωστή γκρίνια κατά των ξένων, των πολυεθνικών, της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού. Η γκρίνια αυτή είναι σχεδόν μόνιμη  και το αστείο είναι ότι την εκφράζουν κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που  κατά τ' άλλα επιδιώκουν να έχουν το μέγιστο δυνατό κέρδος σε μια ανταγωνιστική αγορά. 

Για αυτό δεν προκαλούν σε κανέναν εντύπωση οι απόψεις της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη που τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της Black Friday, ενώ συνδιοργανώνει με το Δήμο Καλαμάτας λευκές και κόκκινες νύχτες. Προφανώς δεν είναι το… χρώμα που ενοχλεί την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά ο κίνδυνος να χρεωθεί είτε τη γενικότερη  πτώση του τζίρου, είτε τα λουκέτα που έχουν μπει σε δεκάδες καταστήματα. Εννοείται ότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας δεν φταίει για την πτώση του τζίρου, αλλά όταν ο έμπορος κλείσει το μαγαζί του τού φταίνε όλα και δεν αποκλείεται τελικώς να την πληρώσει η… πρόεδρος επειδή δεν αντιστάθηκε στις πολυεθνικές. 

Ετσι και αλλιώς θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κάποιος την υπεράσπιση της  αγοράς από την πρόεδρο ενός τοπικού εμπορικού συλλόγου, όταν οι πολιτικοί κρύβονται στα γραφεία τους επειδή φοβούνται να συγκρουστούν με όσους πλουτίζουν ή κάνουν καριέρα καταγγέλλοντας ξενόφερτες απειλές και  παγκόσμιες συνωμοσίες. Με άλλα λόγια: Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει όσο οι πολιτικοί συνεχίζουν να κρύβονται στα γραφεία τους περιμένοντας το… ιππικό να σώσει για μια ακόμα φορά την Ελλάδα. Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες θα συνεχιστούν μέχρι τελικής σύγκρουσης με τη σκληρή πραγματικότητα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 18:53

NEWSLETTER