Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 20:03

Η ασφαλής οδήγηση είναι πολιτισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η ασφαλής οδήγηση είναι πολιτισμός

 

Το χθεσινό τροχαίο δυστύχημα με τους δύο νεκρούς φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά -μέχρι να ξεχαστεί δυστυχώς σε λίγες μέρες- το θέμα της οδικής ασφάλειας. Οπως φαίνεται και στη Μεσσηνία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είμαστε καταδικασμένοι να οδηγούμε σε επικίνδυνους δρόμους με επικίνδυνους οδηγούς και χωρίς καμία βοήθεια από αρχές ασφαλείας. Συγκεκριμένα οδηγούμε σε δρόμους χωρίς διαγράμμιση και φωτισμό αλλά με λακκούβες και όρια ταχύτητας που δεν τηρούνται από κανέναν.

Υπενθυμίζω ότι το όριο ταχύτητας σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι 50 χιλιόμετρα την ώρα αλλά  κανένας δεν το τηρεί. Αντιθέτως οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι πινακίδες με τα όρια ταχύτητας έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και γι' αυτό θυμώνουν αν και όταν οι τροχονόμοι αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και κόψουν κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα. 

Θυμώνουν επίσης και οι επαγγελματίες οδηγοί όταν κάποιος τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους και ότι πρέπει να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν πάει πολύς καιρός που φορτηγατζής είχε πάρει οργισμένος την “Ε” τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί επειδή είχε γραφτεί ένα σχόλιο που παρότρυνε τις αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, καθώς κινδυνεύουν ζωές κάθε φορά που κινείται στους δρόμους της Μεσσηνίας ξεσκέπαστο φορτηγό με χαλίκια. Φυσικά δεν είναι ο μόνος οδηγός ούτε μόνο οι επαγγελματίες που πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν πρέπει να τηρούνται και ότι οι τροχονόμοι είναι εχθροί του λαού. Πολλοί Ελληνες οδηγοί θεωρούν την απειθαρχία αρετή και για αυτό θεωρούν αντιστασιακή υποχρέωση την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ετσι άλλος προσπερνά παράνομα, άλλος περνά με κόκκινο φανάρι και άλλος οδηγεί αντίθετα σε μονόδρομο αδιαφορώντας για τον ποιον θα πάρει ο χάρος. 

Για την απειθαρχία των Ελλήνων στους δρόμους τεράστια ευθύνη φέρουν οι τροχονόμοι που δεν εφαρμόζουν το νόμο και οι πολιτικοί που πιέζουν τα όργανα της τάξης να κάνουν τα στραβά μάτια για τους πελάτες τους. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει η πολιτική πίεση προς την Τροχαία. Για πολλά χρόνια όμως οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες έσβηναν κλήσεις πελατών, με συνέπεια να κυριαρχεί ακόμα η ανομία καθώς οι πολίτες δεν θέλουν να πιστέψουν ότι τελείωσαν τα ρουσφέτια. 

Εννοείται ότι για τα τροχαία δυστυχήματα δεν φταίνε μόνο οι επικίνδυνοι οδηγοί. Μεγάλη ευθύνη φέρουν τόσο οι πολιτικοί όσο και οι τοπικοί άρχοντες που αφήνουν τους δρόμους χωρίς διαγράμμιση και φωτισμό σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα σε αναπλάσεις. 

Ευθύνη όμως φέρουν και όλοι όσοι δεν πιέζουν πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες και Τροχαία για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και για να κατασκευαστούν ασφαλείς δρόμοι. Η ασφαλής οδήγηση είναι πολιτισμός. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 18:57

NEWSLETTER