Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 20:05

Φάμπρικα με νέους διορισμούς στο Δημόσιο   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Φάμπρικα με νέους διορισμούς στο Δημόσιο   

 

Το κόλπο παράκαμψης του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο με δικαστική απόφαση επειδή ο εργαζόμενος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι παλιό και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς με μεγάλη επιτυχία. Αναμένεται όμως να γνωρίσει πάλι μεγάλη δόξα με την τροπολογία που ψηφίστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και με την οποία δίνεται στους φορείς του Δημοσίου το δικαίωμα να μην εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν τη μονιμοποίηση. 

Ετσι πλέον κάποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορεί να μονιμοποιηθεί αν το Πρωτοδικείο κρίνει ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέχρι τον περασμένο μήνα το Δημόσιο ήταν υποχρεωμένο να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, καθώς η σύμβαση μετατρεπόταν σε αορίστου χρόνου μόνο με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. 

Με απλά λόγια: Ο δήμαρχος της Κάτω Ραχούλας προσλαμβάνει ένα εργαζόμενο με σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία ανανεώνεται συνεχώς μέχρι ο εργαζόμενος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη μονιμοποίησή του επειδή καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέχρι τώρα ο δήμαρχος ήταν υποχρεωμένος να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να μη μετατραπεί η σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Επειδή όμως μεσολαβούσαν πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση με συνέπεια να μην είναι αποτελεσματικά στην κάλπη τα ρουσφέτια, η Βουλή αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται η υπόθεση να φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο και ότι αρκεί μια απόφαση Πρωτοδικείου για να μετατραπεί μια σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

Εννοείται φυσικά ότι όλοι οι δήμαρχοι μόνο που δεν πέταξαν από τη χαρά τους, καθώς η τροπολογία τούς λύνει τα χέρια να προσλάβουν και να μονιμοποιήσουν όσους υπαλλήλους θέλουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Για παράδειγμα: Κάθε φορά που θα… βρέχει ή θα κάνει καύσωνα, θα διαπιστώνουν ότι ο δήμος έχει έκτακτες ανάγκες και θα προσλαμβάνουν με τρίμηνη σύμβαση αρχικά καμιά τριανταριά υπαλλήλους. Στη συνέχεια με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (γιατί καμία παράταξη δεν τολμά να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και να καταψηφίσει ρουσφέτι) η σύμβαση θα ανανεωθεί και θα παραταθεί μέχρι ο εργαζόμενος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να μονιμοποιηθεί επειδή καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κοροϊδία; Μέχρι τη μέρα που οι μισθοί στο Δημόσιο θα πάψουν να είναι υψηλότεροι από τον ιδιωτικό τομέα ή μέχρι τη… νύχτα που θα χρεοκοπήσουμε πλήρως και ανεξέλεγκτα επειδή τα συνήθη υποζύγια δεν θα έχουν χρήματα να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 18:29

NEWSLETTER